На чаша греяно вино край коледния пазар в Хайделберг

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×

Хайделберг_Коледа2Няма коледен пазар в Германия, на който да не се предлага греяно вино. И този в Хайделберг не прави изключение. Романтичният Хайделберг, разположен  високо над река Некер в дните преди Коледа предлага още по-голяма романтика, подгреяна  и с вино на местния коледен пазар, разполагащ с над 140 сергии. Особено любимо занимание за децата по това време на годината е карането на кънки на ледената пързалка на Карлсплац.

„Обичаме това питие и със сигурност отново ще го пробваме”, казва една азиатска туристка. За други пък няма нищо по-добро за Коледа от греяното вино и срещите с приятели. От 25 години насам  Кристоф Шнайдер дарява посетителите на Марктплац с греяно вино.

„Обикновено най-оживено при нас е след 17 часа, когато хората минават след работа. Получава се истинска навалица, защото всеки е дошъл за удоволствие”. казва той.

Особено се гордее с новото си Мерло, което не е толкова  сладникаво на вкус за разлика от повечето местни вина. „Имам клиенти, които признават че от две-три чаши вино не изпитват никакво главоболие”, допълва  Кристоф. Голяма част от гроздето за неговото вино идва от лозята на Адам Мюлер, намиращи се на около 20-тина минути път с кола от Хайделберг. Винопроизводителят Матиас Мюлер предлага не само класическото червено греяно вино, но и бяло и дори розе.

Хайделберг_вино„Традиционно тук пием червено греяно вино, но в последните години все повече хора търсят и бяло вино, което е по-леко и ароматно. В Хайделберг предлагаме и греяно розе”, казва Матиас. Но какво наистина придава специфичния вкус на греяното вино в региона? Тайната ни я открехва съпругата на Матиас- Натали.

„Рецептата по която работим в момента е колкото и стара, толкова и елементарна. Наследили сме я от нашата прабаба Грета, и основните съставки са три подправки, канела, карамфил и анасон, а сред плодовете класическите- лимон и портокал”, разкрива Натали.

Хайделберг_КоледаВсъщност даже римляните са подслаждали  по подобен начин иначе киселото вино по подобен начин. В средновековието пък хората нерядко се замисляли за святостта на виното, отъждествявайки го разбира се с Христовата кръв. Греяно вино в Германия с комерсиални нужди се прави едва от 50-те години на миналия век  насам.

На коледния пазар в Хайделберг то обикновено върви и с нещо вкусно като картофена палачинка или гъби. Тук то  е навсякъде, и е част от начина на живот в Хайделберг. Ако спрете пред щанда на Рита Фест, ще я видите сама да го приготвя  от червено вино, захар, сушени плодове и подправки.

„Ние сме единствените, които продължаваме сами да си правим греяното вино вече 31 години. Работата е много, но ние го правим, защото за нас е важно да задоволим с качествено греяно вино клиентите си”, споделя Рита.

И така навсякъде търговията върви по-добре с чаша греяно вино. Това с пълна сила важи за Хайделберг, градът където човек със сигурност  може да се чувства на топло.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар