Нова година, нов спад в ценовия индекс на млякото на GDT

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Новата година започна със спад в ценовия индекс на млечните продукти, търгувани на електронната борса Global Dairy Trade. По време на първия за годината търг, проведен на 3 януари, ценовият индекс отбеляза спад с 3,9% до 3 463 долара за тон, при изтъргувани 22 396 тона мляко.

Най-голям спад беше регистриран в цената на пълномасленото мляко на прах, което е понижило стойността си със 7,7%, достигайки 3 294 долара за тон, цена която все пак е над маржа от миналата година по това време, когато се е търгувало при 2 188 долара за тон.

Обезмасленото сухо мляко продължи  да поскъпва, като в началото на януари цената му се повиши с още 2,3% до 2 660 долара за тон. За сравнение в началото на 2016 година то се е търгувало при 1 835 долара за тон.

Цената на сирене  „Чедър” вече е с над 1 000 долара над миналогодишното и ниво, когато се е продавало при 2 867 долара за тон. Актуалната му цена се повиши с 1,4% до 3 894 долара за тон.

Тенденцията за увеличение на цените се запазва и при маслото, което в началото на годината поскъпва с 0,5% до 4 308 долара за тон при 4 162 долара за тон през януари 2016 година.

Измерваният в германския институт в Кил индекс на млякото през ноември по информация на специализирания портал agrarheute.com е отбелязал минимален спад от 0,1 цента до 33,9  цента за килограм мляко със стандартна масленост от 4%. Въпреки това индексът остава с 10,5 цента над нивото от ноември 2015 година.

Браншът очаква стабилно начало на 2017 г.

Като цяло по оценка на млекопроизводители и преработватели в Германия, 2016 година за сектора се оценява като втората по ред най-лоша по отношение на условията на пазара. А той през изминалата година се характеризираше със силни колебания на цените и на предлагането на мляко, което доведе до сериозен натиск от страна на произведените количества през първата половина на 2016 г. съчетано с ниски котировки, като стабилизиране се забеляза чак в края на годината. По предварителни оценки оборотът на водещите млекопреработватели в страната през 2016 година е паднал с 5% до 11,8 млрд. евро.

Браншът очаква по-стабилен пазар в първите месеци на 2017 година. Производството на мляко към края на миналата година, както в Германия, така и в ЕС и други производствени региони бележи спад, тенденция, която се очаква да продължи и в началото на новата година. От Европейската комисия също прогнозират умерено увеличение в количествата  на произведеното мляко през 2017 година.  Това означава, че през следващите месеци производствените цени на млякото се очаква да останат значително по-високи в сравнение с миналогодишните, когато пазарът стигна своеобразно дъно.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар