На ски в „балкона на Пиемонт”

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×

В италианските Алпи има един не много известен регион- Фрабоса Сопрана-  наречен „балконът на Пиемонт”, където няма да срещнете звездни почиващи, но ще почувствате уюта на почивката и релакса, съчетани с пробването на традиционни ястия и необикновените природни картини, които се откриват от пистите. Натам ни повежда в поредно пътешествие „Дойче Веле”. На север може да се насладите на гледки към едни от най-високите части на Алпите, а на юг- почти до средиземноморското крайбрежие на Лигурия.

„Намираме се на станцията Росо на 1 880 метра надморска височина. От тук може да се види алпийската верига от Монвизо до Монтероса. При нас обикновено идват туристи ot околностите”,казва планинският спасител Пиеро Бонели.

Мястото е превърнато като зимен курорт за жителите на наблизо намиращите се градове- Торино и Генуа преди около 70 години, когато са били оценени качествата на Фрабоса Сопрана за зимен туризъм и спорт. През 1948 година тук е бил построен най-дългият седалков ливт в Европа до Монтеморо на 1 800 метра надморска височина. Днес 31 лифта свързват Фрабоса Сопрана с високопланинските местности като Прато Невосо и Артезина. 130-те километра писти тук може би не са за безпорни скиори, но предлагат достатъчно удоволствия и емоции за търсещите уюта.

„Аз съм от Генуа, и това са най-близките писти. Спокойно е, и човек може да кара чудесно ски тук”, споделя един турист. „Има най-обикновени писти, идеални за семейна почивка”, споделя друга туристка.  Градчето Фрабоса Сопрана се намира на 900 метра надморска височина, като тук особено горди са със своето планинско сирене- т нар. Раскера дел Паджо, което се произвежда само в девет общини на провинция Кунео. Дори местните производители са свързани в своеобразно братство, чиято цел е да запази традицията за производството на Раскера дел Паджо.

„Сиренето трябва да се произвежда като се контролират климатичните условия, при еднаква влажност на въздуха и температура. Това придава особения му вкус”, разкрива Ецио Басо.

Сиренето е в основата на местното ястие Ниоки с Раскера, което се прави само затри минути, и е основна част от менюто на всяка планинска хижа или ресторант в околността. Но във Фрабоса Сопрана са помислили и за почитателите на гурме кухнята. Например в хотел Минамонти Антонио Лето  приготвя ястия основани на принципите на slow food движението- като ястията са по местни рецепти и с използване на традиционни и регионални продукти.

„Използваме най-много месо, което получаваме директно от околността. Това е едновременно устойчиво и регионално”, споделя Антонио. От другата страна на пистите, недалеч от Фрабоса Сопрана, може да навлезете в сърцето на планините и да ги опознаете отвътре.  Може да посетите например пещерата на Босеа, първата италианска пещера, адаптирана за туристи още през 1874 година. Със своите 2 километра тя е  една от най-дългите в страната. Кухината се е образувала с помощта на карстова река.

„Тази пещера е жива и се развива. Водата тече и продължава да създава и оформя непрекъснато всичко тук, като едно истинско предприятие. Водата изхвърля годишно между 750 и 80 тона камъни от пещерата”, казва пещерния водач Клаудио Камолио.

Ако преди Фрабоса Сопрана е била любимо място единствено за планинари, то днес „балконът на Пиемонт” предлага преживявания за всички, като ски може да карате дори на Великден, тъй като областта се характеризира с дълга и снежна зима.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар