С „Бернина експрес” през швейцарските Алпи

4 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 4 Flares ×

Алпите са необикновено красиви особено през зимата, а когато имаш възможност да се насладиш на великолепните природни картини, преминавайки през някой от 55-те тунела и 196 моста, тогава преживяването е неописуемо. Отсечката по която ни повежда „Дойче Веле” е с дължина 122 километра, и по нея преминава  „Бернина експрес”. Построена е още преди век заради все по-растящата популярност на швейцарските Алпи като туристическа дестинация. На повечето места тренът се движи с около 30 км/ч. При добро време гледката към планинските върхове е незабравима, но не винаги е така.

Първата спирка от пътешествието е Кур– най-старият швейцарски град, и столица на кантона  Граубонден. Влакът пътува при всякакво време. „Намирам пътешествието за уникално особено впечатляващо, най-вече заради водопадите които се откриват”, споделя една от пътничките. „През лятото вече минах по този маршрут, сега идвам и през зимата, за да видя как изглеждат Алпите и сега”, казва друг пътник. Трети пък вече е минавал с кола през Алпите, и сега иска да попътува и с влак. За емоционалното пътешествие допринасят и най-различни инженерни и технически решения на железопътното строителство. Най-впечатляващото съоражение е Landwasserviadukt.

„Тук могат да се видят прекрасни природни феномени, и това прави пътуването много впечатляващо”, смята машинистът Силвио Тишхаузер.

Слънцето се усмихва когато влакът достига най-високата си точка на 2 200 метра надморска височина, след което започва бавно спускане на юг по посока на Италия. Това са миговете на съзерцание и наслаждаване на великолепните пейзажи. Друга особеност на пътуването е, че отсечката пресича две езикови и три културни граници. „Особеното е че за около 4,5 часа между Кур и Тирано експресът преминава през три езикови области. И ако в Кур хората се поздравяват с „грютцу” през ретроромански  на някои места, то в Тирано  на италиански с Bienvenuto in Italia”,  казва Пелдер Херти, говорител на швейцарските железници.

Поскиаво е последната спирка преди границата с Италия. Това е най-красивото място от маршрута на „Бернина експрес”. Градчето е винаги гостоприемно и предлага на посетителите  старинни каменни къщи от 16-ти до 19-ти век. Поскияво е известно с производството на своите особени бижута от камъни, добивани в околните планини. Градчето предлага възможности за идилични разходки сред старинните улички, посещение на църквите и манастирите, както и възможност  да се насладите на великолепни образци на архитектурата, навсякъде повлияни от юга, което няма как да не ви потопи в атмосферата на Италия.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар