Paella Valenciana- едно типично испанско ястие

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Роберто Бланко

Паелята се похапва по цял свят, но никъде не е толкова вкусна, колкото в нейната родина- Испания. Paella Valenciana с охлюви, заешко или пилешко месо. Може да се прави и с морски дарове като Paella de marisco, с риба тон или като Paella Negro– с типичен черен ориз. В местния ресторант La Pepica готвят паеля вече повече от век, спазвайки неотклонно традиционните рецепти.

„Паелята се готви тук откакто се помня, но благодарение на хората, които идват във Валенсия, тя е придобила подобна популярност. Те са с основен принос за това по цял свят да се познава нашето оризово ястие, а не ние”, казва готвачът на La Pepica Роберто Бланко.

Над 2 млн. туристи посещават всяка година Валенсия-третият по големина испански град. Градът е като магнит с мекия си климат и с това, че се намира на Средиземноморското крайбрежие. La Pepica пък е класика сред любителите на хубавата кухня, за които плажната ивица Малбароса е любимо местенце за релакс и почивка.  Тук любимото неделно ястие на валенсианци се предлага всеки ден., а хората не скриват гордостта си с местната паеля, а така вкусна тя не е никъде другаде по света.

„Може би причината за това се крие в климата тук, който поощрява отглежданите в региона сортове зеленчуци. Свежите съставки дават съвсем друг вкус на паелята. За особения и вкус допринася и качествената вода която имаме във Валенсия”, разкрива Роберто.

За да си направите автентична Paella Valenciana ви трябват  пилешко и заешко месо, зелен боб, охлюви, garrofó (вид едър бл боб), и ориз. Освен това са необходими пасирани домати и зехтин, червен пипер и шафран. Зеленчуците и месото се пържат заедно, след което се заливат с вода докато са на котлона докато  се разбъркват. След това се добавя оризът. Ястието е готово след около 20-тина минути. Ако съставките на паелята се запекат при нагрята до 180 градуса фурна става още по-бързо.

„Има безброй ястия с ориз в Испания, но за паелята е важно той да еронлив, да се усеща в устата, да не залепва и да не се преварява за да остава рохкав”, съветва готвачът.

Свидетелства за това, как в началото на миналия век валенсианци са преработвали ориза, се пазят в една старинна мелница. Отглеждането на ориз в региона на Валенсия е традиционен поминък. Паелята се развива като ястие, което познаваме днес преди около стотина години.

„Паелята е като един ритуал за срещащите се семейства и приятели особено по време на различни празници. Като ритуал се възприема както приготвянето и, така и похапването и впоследствие. Тя просто се приема като едно традиционно ястие”, казва Елвира Вендрея от Музея на ориза.

Едно традиционно ястие, което в La Pepica са вкусвали не само обикновени туристи, но и редица известни личности като Ърнест Хемингуей, Пласидо Доминго и Хуан Карлос.

„Това беше много забавно, защото кралят поиска паеля с охлюви изаешко месо, но съпругата му искаше паеля със зеленчуци. Всеки си поръча отделно своята паеля, а след това поръчаха още една паеля с морски дарове. Накрая кралят трябваше да яде и от паелята на съпругата си”, спомня си Роберто.

Без значение дали с месо, морски дарове или зеленчуци паелята си остава  едно традиционно испанско ястие, което отдавна е станало известно извън границите на кралството.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: :Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар