Градът на усмивките

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Северното датско пристанище Орхус изглежда сякаш с нищо не може да ви изненада , и може би затова е подценявано  и винаги остава в сянката на столицата Копенхаген. Но през  тази година като една от двете европейски столици на културата,  градът се надява на засилен туристически интерес. Той е вторият по големина град  в страната на Андерсен, и е с население от около 300 хил. души. През цялата година тук ще кипи разнообразен културен живот, като основна водеща фигура на всичко случващо се ще е британката Ребека Матюс. Мотото на кампанията е Lets rething  („Нека се променим”).

„Това мото е нещо повече от нагласа. Това е начин да мислим напред. Искаме хората да мислят и действат модерно,за което им предлагаме една платформа. Разбира се ние мислим за изкуството, но искаме хората да преосмислят и други неща, как да се хранят, как да работят съвместно и как да водят един устойчив начин на живот. Това е една промяна на мисленето в много области”, казва Ребека.

Въпреки  хилядолетната си история Орхус не страда от липса на креативно мислещи хора, нещо повече, градът е с най-голям процент младежко население в Дания, а средната възраст на жителите му е само 38 години. „Орхус е толкова жизнен, пълен със студенти и млади хора, и тук винаги нещо се случва”, казва едно момче. „Човек се чувства добре дошъл, без значение на колко години  или от какъв пол е”, признава възрастен господин. „Известен е като град на усмивките”, допълва усмихната девойка.

Един от най-младите хора тук е Ерик Якобсен. 30-годишният музикант е израсъл в града. „Това е едно фантастично място за младите хора- отворен и приятелски настроен град. Има изключително разнообразие от партита с хубава музика”, казва Ерик. Преди време рапърът се обяснил  в любов на своя град със специална песен.

„Исках да допринеса за това, Орхус да стане по-видим на географската карта, и затова се опитах да придам на песента международно значение”, признава творецът. Градът открива парчето, и то е превърнато в химн за 2017 година, когато Орхус е една от културните столици на Европа. Ерик пък става все по-популярен като част от една винаги жива музикална сцена.

„Част от стратегията ни е да направим Орхус още по-музикален град, и аз ще допринеса с каквото мога за това”, допълва Ерик. Световно известен е градския музей на изкуството, магнит за посетителите със своята „Панорама на дъгата” (Rainbow Panorama) дело на Олаф Уелиасон. Той показва изкуството по съвременен и достъпен начин. Междувременно музеят се радва на близо 800 хил. посетители годишно, за мнозина от които посещението в него е първата крачка към откриване на изкуството. Ето защо като сцена за култура Орхус вече не може да се  крие зад Копенхаген.

„Културната сцена тук непрекъснато расте и човек може да види все по-големи галерии, в които много художници , чието съзнание е останало в Орхус да излагат картините си тук, вместо да отиват в Копенхаген или Берлин. Тук човек усеща каква енергия и креативност носи градът”, казва Ертенд Хайерстен.

Особено силно те се усещат на пристанището и открития преди две години Док 1. Тук се намира най-голямата библиотека в Скандинавието, а Док 1 е пресечна точка на всички четящи, учащи или работещи. Интеграцията е една от основните цели на програмата през 2017 година.

„Искаме всички да намерят това, от което могат да станат част, като се включат дори хора, които преди това въобще не са се интересували от култура. Поради тази причина и много от нашите програми са безплатни. Няма точно определени целеви групи, просто каним всички датчани и всичкихора по света, заедно да се променим”, заключва Ребека.

Орхус си е поставил амбициозната задача, чрез културата да изгради мостове между социални групи, поколения и култури .Дали ще стане, предстои да видим до края на годината. А всички, които желаят, са добре дошли в града  на усмивките.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче веле”

Снимка: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар