IGW 2017: Между традициите, екзотиката и храните на бъдещето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Италия представя храни с шам фъстък, Албания- градински чай

Тайланд се представя с пата от насекоми

Изложението „Зелена седмица” в Берлин  вече е в ход, и в първите дни кипи от събития и инициативи- от дискусии с млекопроизводители до срещи с аграрни скаути, които помагат на земеделските стопани, а редица страни предлагат всякакви традициони и не чак толкова традиционни храни. Повечето страни залагат не толкова на това, с което са познати по света, а на нетрадиционни храни или такива, които определяме като „храни на бъдещето”, което показва, че индустрията не гледа само назад- към миналото, а и напред- към бъдещето, и свързаните с него предизвикателства.

Като Италия например, която както знаем е известна най-вече с паста, пица, равиоли и други безброй много тестени вкусотии, но се оказва, че италианците не се ограничават само с това. Вкусовете им отиват доста по-далече, и по време на изложението в Берлин те представят най-различни храни с шам фъстък. Растението се отглежда в Сицилия върху вулканична почва около Етна. Според Винченцо Флорио отглеждането на шам фъстък не изисква никакви грижи или поливане. Компанията която представлява, предлага на изложението сладолед от раздробени плодове на шам фъстък, а не на прах както при повечето конкурентни производители на сладолед. Освен това на основата на шам фъстък се предлагат сладки кремове за мазане върху хляб, песто,  различни ястия и тестени изделия, ликьор и зелен шоколад .

Когато говорим за храни на основата на екзотични растения като шам фъстък и шафран, не може да се мине без Иран. Страната се слави с това, че предлага най-качествения шам фъстък и шафран в света. В Берлин се представя с шам фъстък, отглеждан в района на град Машхад от провинция Керман. Плодовете му съдържа с 20% повече калории в сравнение с тези, отглеждани в други страни. Освен това средноазиатската страна е лидер в отглеждането на шафран, като държи 80% дял от световното производство.

Макарони за благородници от Франция

Когато говорим за деликатесни ястия, в тази област може би ненадминати със своя изтънчен вкус са французите. През тази година те се представят с макарони като за благородници- в най-различни вариации с гъши дроб (Foie grass) и шампанско, с аспержи и трюфели или чорисо. Сладките макарони пък съдържат тъмен или бял шоколад Valrhona. Сред другите деликатеси са колбаси с гъши дроб и с червени боровинки.

Албания-лидер в производството на градински чай

Малцина знаят, че Албания държи 80% от производството на градински чай в света. На  изложението  своята продукция представя най-голямата компания, производител на сушени билки. „Тук сме за пръв път, и искаме да видим как вървят нещата”, казва Линдия Щруми. Билките се събират в цялата страна, почистват се, пресоват се и се пакетират, преди да бъдат изнесени по цял свят – дори до САЩ. Германия пък е в топ три на най-големите вносители на билки от Албания.

Тайланд- идва  с паста от насекоми

Насекомите все повече се налагат като „храна на бъдещето”, и редица страни, в които да си похапваш инсектициди не изглежда екзотика, а ежедневие не изостават от тенденцията да предлагат най-различни ястия на тяхна основа. Една от страните разбира се е Тайланд, която се представя с макарони от насекоми. Criket Pasta съдържа 20% брашно от скакалци. Предимството на тази паста е в богатото съдържание на протеини, калций, желязо, Витамин B12 и омега 3 киселини. Произведена е от Bugsolutely– стартъп, специализирал се в производството на храни от насекоми. Друга новост  е  Riceberry – нов сорт ориз с дълги и тъмно лилави на цвят зърна, който се характеризира с богато съдържание на антиоксиданти и има висока хранителна стойност На основата им вече се произвеждат различни храни и напитки, сред които дори чай и кафе.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар