Фотографията – поезия на ежедневието

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

За да се видите как сте изглеждали преди десетина години, просто разгърнете старите албуми и погледнете жълтите  снимки. А как ли са изглеждали хората преди три десетилетия? Британският фотограф Крис Порш  си е поставил трудната задача да заснема едни и същи хора през определен период от време, за да разбере какво се е променило в тях. Проект, който му отнел цели седем години. Пред обектива му попаднали едни и същи хора, заснети например преди три десетилетия и днес. Всичките снимки показващи моменти от ежедневието на хората, Крис заснел в родното  Питърбро. Хората са едни и същи , фотографирани в сходни позиции. Фотосите  са част  от новия албум на Крис Порш, наречен Reunions. През 80-те години той инвестирал много време в развитието на своето хоби-фотографията, която се превърнала в страст.

„Тогава снимах много ситуации из улиците на Питърбро, в продължение на 4-5 години. След това обаче започнах работа като санитар в спешна помощ, и заради семейството си нямах повече време за това. Дълго време снимките бяха прибрани, докато не ги открих отново”. разказва фотографът.

И се запитал какво ли се е случило с хората, застанали някога пред обектива му? В пътешествието си назад във времето, той обръщал внимание не само на определени мотиви, но се впечатлил и от излъчването на хората. Голямо предизвикателство пред него било да открие имената на хората и как да се свърже с тях. . Помощ му оказали от местния вестник, който започнал да публикува старите снимки. Така все повече хора започнали да се обаждат на Крис, разпознавайки лицата си от неговите фотографии.  Най-накрая успял да открие лицата от 134 снимки, като три приятелки от ученическите години. Сандра Уилямс попаднала на снимката през 2016 година във Фейсбук.

„За първата снимка не мога да си спомня нищо, но втората стана страхотно. Не бях виждала приятелките си от училище в продължение на 40 години, и се срещнахме отново благодарение на снимката”, признава Сандра. От своя страна Крис казва , че не е вярвал, че някога ще открие Сандра и нейните приятелки, но това се случило.
Дейв и Труди преди 30 г.

Други като Труди и Дейв пък се разпознали на снимка от календар от 2010 година. Тя била направена през 1980 година, когато Дейв празнувал 21-та си година.

Въобще не знаехме, че снимката съществува. Това беше истинска изненада за нас, когато я видях на календара”, признава Труди. Днес 30-години по-късно двамата се радват на 3 деца и  4 внуци. Само кучето на снимката днес е друго.

За мнозина ранните години на 80-те са били диви времена, често свързани с принадлежността им към привържениците на различни музикални течения като пънк и рок. За други те просто  са били само част от младостта им. Трети пък са запазили стила си от тогава непокътнат и до днес, като един пънк музикант, който застанал пред обектива на Крис дори със същото яке както през 1981 година.

и сега…

„Бях на 15 години и свирех в една пънк банда. Снимката е направена на път за репетиции с бандата”, признава музикантът днес. В  албума на Крис 134 снимки показват лицата на хората такива, каквито са изглеждали в миналото, и такива, каквито изглеждат сега. С проекта си той отдавна вече е преминал границите на Острова, и е впечатлил хора от цял свят, защото снимките му разказват една поезия  на ежедневието- истории  на обикновени хора, и събират отново стари приятели.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар