Малки производители на джин тласкат ЮАР към световните пазари

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Дребни производители дават нов имидж на джина в ЮАР

Международната джин-вълна достигна и до Южноафриканската република. Бар в Капщад вече предлага 144 вида от култувата напитка, но сред най-популярните за потребителите са местните сортове, отличаващи се със спеифичния си вкус заради използваните специално селектирани редки  сортове билки като розмарин, които растат само тук.

„Всички говорят за джина, хората искат да го видят и пробват”, казва собственикът на заведението Уил Преториус.

При традиционната дестилация напитката губи вкуса си, но многообразието от растения в региона на Капщат позволява на производителите да експериментират без ограничения. Затова вече се появяват джинове с вкус на ройбос (червен храст) и циклопия, което се използва за направа и на напитката „ханибуш”.

„Използваме и един местен сорт розмарин, който е със много приятен сладък вкус”, казва Луси Беард, дребна производителка на джин Hope on Hopkins.

Луси и нейния партньор в бизнеса са работили в Лондон, преди да решат да се върнат в родината, и да се захванат с производството на джин, запленени от възраждането на тази напитка на световните пазари.

„Тук джинът винаги се е свързвал с колониалната епоха, което не е най-доброто реноме, затова искаме да променим имиджа му”, споделя Луси.

Южна Африка по принцип се слави със това, че местните обичат да пият най-много бира, но благодарение на дребни производители  като Луси, тази напитка ще печели все повече привържеици не само в страната, но и извън нея.

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар