Барбара Ята: Искам посетителите на музея във Ватикана да се потопят в едно вълшебно място

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

За пръв път от 500 години музеят на Ватикана, който разполага с една от най-големите в света колекция от произведения на изкуството, между които такива на Микеланджело и Рафаело ще бъде оглавяван от жена. Това е Барбара Ята, която от края на миналата година получи престижния пост. Родената в Рим дипломирана историчка на изкуството е майка на три деца, и логично след като дълго време работи  в библиотеката, да  се изкачи в кариерата. За ппоследно заемаше поста на вице директор.

„Гледам на себе си като на професионалист, независимо от това, дали съм мъж или жена. Изненадващо е, че избраха точно моята експертиза за тази позиция, и това ме радва. Гледам на това като един преломен момент. Лично за мен това е една привилегия, без значение дали става дума за мъж или жена”, казва Барбара.

През 2016 година музеят е бил посетен от над 6 млн. души.

„Работим на различни дидактични нива, включително и онлайн  и върху пътеките за посетители, но искаме да разделим тези пътища”, продължава тя.

Това, което Барбара Ята иска да подари на посетителите в музея, е по-голяма близост до експонатите.

„Искам да дам на посетителите ни привилегията, да се потопят в едно магично място, не само заради изкуството, но и заради вярата”, категорична е тя.

А дали папа Франциск познава добре своя музей? Новата му директорка е готова да го разведе сама из залите.

„Бихме очаквали папата с удоволствие да ни посети, но той може би има много по-важни неща за вършене. Ако той иска, ще го посрещнем с отворени обятия”, допълва Барбара.

Сбирката на музея във Ватикана е основана преди 500 години със закупуването на статуята Лакоон и синовете му. Според преданието Лакоон се опитал да убеди жените на Троя да не приемат гръцкия подарък- Троянския кон. Открита е в едно лозе в Рим през 1506 година. По препоръка на Микеланджело и Джулиано да Сантало папа Юлиан II закупил статуята, и я изложил месец по-късно. Така се поставило началото на Ватиканския музей. Днес заедно с „Метрополитан” , Лувъра и Британския музей, този във Ватикана е сред най-големите в света. И от 1 януари се ръководи от една жена, нещо което за посетителите от цял  свят не е изненада.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар