С песто от тиквички произведено в полите на Беласица, омайваме гостите на изложението в Берлин

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×

Продуктите на „Веселата ферма” са  вече утвърдени на местния пазар

 

Продуктите на „Веселата ферма“ се адват на интереса на потребителите на изложението „Зелена седмица“

С мисълта, че през следващата година чрез своите продукти страната ни ще е в центъра на може би най-реномираното изложение за храни и земеделие в света- „Зелената седмица” в Берлин, посетих тазгодишното му издание за да усетя атмосферата, и за да разбера, къде се намираме ние в сравнение с останалите. Щандът ни макар и малък на фона на къде по-мащабните изложбени площи, заети от някои от най-големите страни производители на храни, изглеждаше компактен и предизвикваше постоянен интерес сред посетителите, спиращи се да опитат повече от нашите традиционни храни. Такива предлагаха и от „Веселата ферма”,  създадена- през 2008 година в петричкото село Скрът. Нещо повече освен по традиционни рецепти и ръчно произведени нашите лютеници, домати и люти чушлета са и био, а като такива цената им се оказа несравнимо по-ниска от биопродуктите на повечето страни. За тях ми разказва Павлина Сивова, която отговаря за маркетинга на храните, произвеждани от „Веселата ферма”.

„Участваме за първи път на „Зелената седмица”, а фермата ни се намира в полите на Беласица в екологично чист район. Всичките ни продукти от семената през олиото, захарта и оцета са био. Семената за отглежданите плодове и зеленчуци са внос от Италия, а  продажбата на плодовете и зеленчуците  е ориентирана според сезона”, казва Павлина. Консервираните им продукти са главно на основата на домати и чушки. Сред сладките неща са конфитюр  от боровинки и ябълков сок, произвеждат и най-различни зеленчукови сосове за спагети. Сред най-атрактивните продукти на „Веселата ферма” е специално песто от тиквички, с което се представиха и на изложението в Берлин. „То по нищо не се различава от всички останали подобни продукти, и представлява пюре от тиквички, в което са добавени био олио и био хималайска сол, чесън, сол и копър, така както обичаме тиквичките”, допълва тя. Пестото се харесва много на германците, а и вкусът на тиквичките не им е непознат. Боровинковия конфитюр също намира радушен прием сред местните потребители, които както знаем са с твърде високи изисквания. „Те проявяват известна  резервираност по отношение на консервите с домати и чушки, но опитали ги веднъж, също бързо ги харесват”, споделя Павлина. Сред  останалите традиционни храни, с които гостите на изложението можеха да се запознаят е и  специален мармалад само от люти чушки и био захар. Освен плодове и зеленчуци във фермата вече отглеждат лимец- еднозърнест и ддвузърнест, от който правят брашна, и фуражен грах.

Продуктите на фермата вече намират сериозен прием в Германия. „От две години имаме сериозни клиенти тук, които предлагат храните ни като подаръчни комплекти например за катарските авиолиниии”, казва в заключение павлина.

Освен продуктите на „Веселата ферма”, посетителите на „Зелената седмица’ можеха да опитат нашите традиционни луканки и суджуци, месни и млечни продукти, вино и подправки като шарена сол с девет съставки.

Мартин Иванов

специално за сп. „Агроном”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар