Традиции във винопроизводството от времето на Меровингите пазят в Райнхесен

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Семейство Герхард произвежда  вино  вече 10-то поколение

Петер Цинзел

Германия  е известна навред със своята „винена магистрала” , преминаваща по течението на реките Рейн и Мозел, където в типичните за региона терасовидно разположени лозови масиви  се отглежда едно от най-хубавото винено  грозде в страната.

С развитието на техниката на терасовидно разположените лозови масиви, те се простират на терени с наклон от 25 до 30 градуса. За отглеждането на хубаво вино в региона на Рейн и Мозел допринасят и добрите климатични условия. Реката и почвата със специфична седиментна структура действат като хранилище за топлината  и премахват температурните колебания.

Заедно с Мозел  пък  както в миналото, така и днес  двете реки играят ролята на естествен път, по който виното е достигало до различни части на Европа. Повечето винопроизводители по поречието им са семейни стопанства, предавани в наследство от поколение на поколение. Фамилното стопанство на семейство Герхард  в град Борнхайм е едно от тези, които пазят традициите за производство на вино в региона. А в Борнхайм те датират от времената на Меровингите, като са засвидетелствани данни, че още през 768 година виното от Борнхайм е било любимо за бенедиктинските монаси от манастира на град Лорш в южната част на провинция Хесен.

Днес вината от региона имат възможност да достигнат до далеч по-широк кръг потребители, благодарение и на изложението „Зелена седмица”. Там за вината на семейство Герхард ми разказва Петер Цинзел.  Семейната винарна се е специализирала основно в производството на ниско киселинни видове вина, съобразени с вкусовите  предпочитания  на клиентите, но се произвеждат и някои видове сокове и ликьори.

„Стопанството е едно от най-старите в Германия, и в него се произвежда вино вече от 13 поколения. Правим  висококачествени вина, които не могат да се намерят в големите вериги магазини, а върху етикетите ни винаги е оказан масивът, където е отглеждано гроздето”, казва Петер.

От 1684 година семейство  Герхард отглежда лозята вече 10-поколение без прекъсване.  Сега стопанството се намира в ръцете на Ханс и Елен Мария Герхард.

Петер ми разкрива любопитния факт, че според правилата на ЕС, германските винопроизводители трябва да влагат минимум 40% собствено грозде,произведено  в страната . “Ние не предлагаме вина, за чието производство е използвана и вносна суровина. Заради капацитета на лозовите ни масиви произвеждаме минимални количества вино”, допълва експертът.  Годишното производство  на стопанството възлиза на около 100 хил. литра, а лозята му се простират към момента на 220 декара.  Произведеното вино се предлага по думите му основно на директните пазари. То не може да се намери в търговската мрежа или ресторантите,а се доставя директно на частни лица. „Работим направо  с клиентите, и ако те харесат виното ни, могат директно да правят поръчки по интернет или на място”, разкрива Петер.  Към момента във стопанството работят около 25 души, като винарите не изпитват проблеми със сезонната работна ръка.

Мартин Иванов

специално за сп. „Агроном”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар