Майорка- там където през зимата цъфтят бадемите

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Остров Майорка привлича много туристи не само през лятото

Остров Майорка е привлекателно място за почивка и туризъм не само през лятото, но и през зимата, когато особена красота му придават цъфналите бадемови дръвчета. В студеното за други части на Европа време, Майорка се характеризира със синьо небе и меки температури. Тук са си дали среща много култури- от финикийци и римляни през араби и християни. Те всички са владеели острова  в продължение на векове, а главният град Палма де Майорка с отличава със своя типичен архитектурен стил на сградите си, носител на следите от миналото, и допринасящ допълнително за неповторимата атмосфера на града.

Цъфтенето на бадемите през зимата е не само сред големите атракции, придаващи особена красота на острова, но е и важни за местната икономика.

„През зимата тук е много красиво, и най-важното това е време за цъфтежа на бадемовите ни дръвчета. Те са първите цветове на зимата. Когато всички дръвчета са разцъфнали, изглежда сякаш е паднал сняг. Ние нямаме истински сняг и всичко е слънце,”казва Ерик Бенито.
Парфюм от екстракта на бадемови цветчета

По думите му още в миналото бадемите са били обект на преработка и поминък за жителите на острова. Икономическата им стойност не се е загубила и днес. Той и семейството му правят парфюм от бадемовите цветчета. Цветовете се обират ръчно, смесват се по специална рецепта и се оставят да престоят в продължение на две години. Чак след това готовия екстракт се пълни отново ръчно в шишенцата.

Бадемовото масло също е част от съкровищата на Майорка, и често влиза в употреба в някои от оазисите, предлагащи най-различни процедури за релакс и разкрасяване.

„Типичното за него е, че съхранява влажността на кожата и действа успокояващо, ако тя е била подложена прекалено дълго на слънчевите лъчи. Бадемовото масло подхранва кожата с Витамин Е и има антиоксидантно действие” „ казва Кристина Ксауберт.

А през зимата, когато за излежаване по плажовете е все още рано, спа процедурите са сред любимите неща за туристите.  Ако тръгнете от Палма към Валдемоса, пътят ви ще премине през най-различни бадемови плантации. Малкият район се намира в региона на Сиера Трамонтана, и е наречен „перлата на Средиземноморието”. Историята му се отнася към 14 век, и до тук са идвали известни гости като композитора Фредерик Шопен.

През зимата котките са основната „забележителности“ из старинните улици на Валдемоса

В зимните месеци  когато по калдъръмените улички  на Валдемоса може да срещнете повече котки, отколкото хора, в местните кафенета, които все още са празни от туристи, се предлагат изобилие от специалитети с бадеми. Освен това тези местенца са рай за туристите, търсещи спокойствие и уют. За един от тях това е най-доброто време, защото температурите не са чак толкова високи както през лятото, и липсва типичната глъчка от безпорно най-интензивния откъм туристи сезон.

Марк Фош също предлага в своя ресторант различни специалитети с бадеми.

„Намираме се в сезона  когато бадемите цъфтят, и това привлича много туристи. Реколтата се събира през септември. Ние имаме късмет да използваме свежи плодове, които се характеризират с една специфична млечна консистенция в сравнение със изсушените”, разказва готвачът.

И разбира се дори през зимата всяко посещение на Майорка няма как да не ви отведе до катедралата на Палма. Готическата църква е построена основно между 14-ти и 16-ти век. Катерина Мас отговаря за съхраняването на истинското културно богатство .

„В нашата катедрала имаме две значими произведения на изкуството, създадени от световноизвестни художници. Едното е дело на Антонио Гауди- балдахин, който по време на служба създава ефект наподобяващ корона от светлина. Микел Барсело пък е изрисувал образите на светците в храма”, казва Катерина.

Произведенията  на изкуството-независимо дали са дело на човешка ръка или на природата,  правят Майорка една забележителна дестинация дори през зимата.

Мартин Иванов

по материали на :„Дойче Веле’

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар