Финландия-страната на емотиконите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Този емотикон обяснява финландската дума „калтерикинит”, което означава да си пиеш питието у дома по гащи

Вече почти няма хора които да не използват в ежедневната си комуникация най-различни символи, но за родина на така наречените емотикони с право се смята Финландия. И това с има обяснение, като един от най-сложните езици, в който всяка дума има не по-малко от 20 букви,  на финландски е трудно да се изразяваш кратко и ясно. Финландия е и първата държава в света, която залага на емотиконите в маркетинга на страната. За целта са създадени 56 официални символа, с помощта на които хората да могат по-силно да изразяват чувствата си- от телефоните на „Нокиа” през сауната до феновете на хеви метъла. Символите се приемат чудесно от туристите, въпреки че не винаги се разбира техния смисъл. „Мисля че чрез този символ искаш да кажеш  някому „Добре дошъл!”, казва една туристка, опитвайки се да разгадае картинка върху телефона си. Друга пък открива символ, който може да означава по думите и „След сауна, пийте винаги бира”. или „Да пием на топло у дома”. Всъщност емотиконът обяснява финландската дума „калтерикинит”, което означава да си пиеш питието у дома по гащи.

Системата от емотикони е създадена по идея на външното министерство, а целта е- включването на възможно повече млади хора в социалните мрежи. Една кампания не без хумор. 🙂

„Може би така всеки млад човек на планетата ще получи своето първо впечатление за Финландия. И ако те си помислят, че ние финландците можем да се усмихваме, и сме доста напреднали в дигиталната комуникация, значи ще сме доволни”, казва Петра Теман от финландското външно министерство.

Заради сложния си език финландците трудно биха могли да изразяват по-лесно чувствата си. За щастие на помощ им идват емотиконите.

„Винаги предупреждаваме децата да не се допират до метал през зимата, но въпреки това те го правят. Усещането да се чувстваш залепен за нещо, да изпитваш срам и болка, това е нещо типично за нас”, признава тя.

Финландците са измислили символ и за това. Да изразяваш чувствата си без наличието на езикови бариери. Това позволяват емотиконите които с течениена времето се превърнаха в нов световен език. Въпреки това езикът им  се разбира по различен начин. За едни вдигнатият нагоре палец например означава, че всичко е ясно, но за други е обратното.

„Всеки емотикон представлява една загадка, която трябва да се разшифрова в контекста на това, което е било казано. В този смисъл той е една игра, в която човек е поканен да се включи,като дадена дума не трябва да се обяснява, а да се преобрази под формата на символ”, смята проф. Щефан Промбка.

Постепенно финландските емотикони се превърнаха в истински хит в мрежата и предизвикаха вниманието на обществото. Разглеждани са повече от 200 млн. пъти, на тях са посветени вече над 2 000 статии, а символите са достъпни на всякакви мобилни устройства по цял свят.

„Ние сме първата страна в света, включила два емотикона в стандарта Unicode, единият е за сауна на фигурка, облечена в хавлия, а вторият на вълнените чорапи”, казва с гордост Петра Теман.

Маркетинг с помощта на емотикони- за Финландия това е безпорен успех.:)

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар