Възраждането на една забравена напитка

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

Дълго време вермутът се е считал за ефтина и не дотам престижна напитка, но отскоро тя започва бавно да възстановява своя имидж, позалязъл някъде в средата на миналия век намирайки отново своето място в барове и заведения. Иначе казано ароматизираното с многобройни билки вино винаги си остава предпочитано за истинските ценители на хубавото питие и различните коктейли. Днес все повече хора предпочитат да смесват вермута с малко тоник или шампанско.

„Хората започнаха отново да се интересуват от вермута, и след като през 80-те и 90-те години тази напитка беше изпаднала в немилост, отново идва на мода”, казва Марко Вайнхолд, барман в един берлински хотел

Германският родоначалник на вермута е марката Belsazar, а идеята за производството му хрумнала на Себастиан Барк. Той е убеден, че качественото немско вино е идеална основа за създаването на един истински добър вермут. На около 850 км  югоизточно от Берлин в Шварцвалд се намира фамилната пивоварна Шладерер. Тук е създадена рецептата  за Belsazar в духа на малките семейни пивоварни. Две са съставките, които трябва да влизат в напитката- 75% вино и билки. Останалото е въпрос на вкус. Повече от 100 билки влизат в арсенала на производителите на ароматизирани напитки. Основното е ароматът  на вермута да се остави да мацерира чрез извличане от изходния продукт  на  добавените към алкохола мазнини и аромати.

„Имаме например 120 съставки от които чрез мацерация трябва да се намерят най-подходящите 25 , които могат най-добре да се смесят с виното”, казва Максимилиан Вагнер.

Вермутът е произведен и предложен на пазара  за пръв път през 1786 година от семейство Карпано. След това всеки производител започнал да произвежда вермут по своя собствена рецепта. Постепенно като аперетив или съставна част от най-различни коктейли, вермутът се превърнал в любимо питие на милиони хора  по цял свят. Славата му започнала за да залязва през 60-те години на миналия век с появата на нови и по-евтини питиета, често ароматизирани с изкуствени вещества. Максимилиян обаче използва за Belsazar само съставки от природата, като просто ги смесва с виното. Как и в какви пропорции обаче остава тайна.

„За нас е важно да използваме качествени съставки, защото целта ни е не да неутрализираме вкуса на нашето вино, а с помощта на билките да му придадем един допълнителен плодов вкус и свежест”, разкрива още той.
Максимилян Вагнер

Основната суровина-виното се набавя от стопанство „Церингер”, намиращо се недалеч от Фрайбург, което произвежда биовино и сред клиентите му е дори германският президент. Максимилиян Вагнер следи ежегодно какво вино се произвежда за да напасне рецептата  за вермута. Най-голямото предизвикателство пред него е, че не може да открие винопроизводители като Марлис Церингер, които да са склонни да се включат в експеримента наречен вермут.

„Много съм изненадана и забелязвам, че модата напоследък доста силно се насочва към пиенето на вермут”, споделя винопроизводителката.

За своето приключенние Максимилян е рискувал доста. Напуснал сигурната си работа преди пет години, и се посветил на мисията да създаде една наистина висококачествена напитка. Днес постоянно е сред лозовите масиви, където расте най-важната суровина за неговия вермут.

Belsazar вече е получил признание от специализираната общност под формата на множество награди и медали, и дори онези, които не обичат да пият виждайки го се убеждават, че не е необходимо да имаш  много кураж за да пробваш  един вермут.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар