Суперплодовете завземат и Европа

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Те идват свежи в малки, прозрачни кутийки, замразени като добавка към плодовото ни мляко, откриваме ги в чийзкейка, в сладоледа си или под формата на ободряваща напитка с наситен цвят. Какво представляват суперплодовете, и защо на пазарите не само в САЩ, но в Азия и Европа тепърва ще завземат все по-големи позиции.

Отговор на тези въпроси търсят експерти в изследване на тенденциите за развитието на пазара, част от първото издание на Inteli Agrobook 2017.

Суперплодовете като ягоди и боровинки завземат и Европа. Снимка: http://cookingtiki.comОтговор на тези въпроси търсят експерти в изследване на тенденциите за развитието на пазара, част от първото издание на Inteli Agrobook 2017.

Под  суперплодове се разбира всъщност широка гама от плодове, богати на антиоксиданти, фибри, витамини, минерали и хранителни вещества, които ще ви помогнат да живеете по-дълго и здравословно. Представители на тази група са ягоди, малини, къпини, боровинки, касис, френско и цариградско грозде, както и по-екзотичните годжи бери, сибирска боровинка и др..

Иначе казано те идват свежи в малки, прозрачни кутийки, замразени като добавка към плодовото ни мляко, откриваме ги в чийзкейка, в сладоледа си или под формата на ободряваща напитка с наситен цвят. Все повече се използват като съставка в различни хранителни добавки и дори в някои козметични продукти. Те са „суперплодовете“, които завладяха пазара в САЩ, постепенно окупират Европа и все по-големи части от Азия.

Пазарът на тези плодове днес изглежда променен, защото не се свързва единствено със сезонната им употреба, а включва и първичнопреработени и замразени или сушени продукти, екстракти, масла и други високоспециализирани продукти.

Суперплодовете- нишов или масов продукт?

Ягодите остават лидер на пазара с дял от 40%. Снимка:gotvach.bg

По оценки на експертите от Inteliagro международната търговия с меки пресни и замразени продукти към 2016 година  вече надхвърля 7,5 млрд. долара, като Европа и САЩ заемат около 80% дял от изтъргуваните количества, следвани от Китай.

Делът на прясната продукция от търговията с меки плодове в стойностно изражение е над 75%, като с най-голям дял към 2015 година от 40% са ягодите, следвани от боровиннките, чийто дял бързо се увеличава, и скоро може да се изравни с този на ягодите, достигайки  до 2,3 млрд. долара.

На трето място по дял от търговията  са малините и къпините – с една четвърт от търговията и средногодишен ръст  от 16% за последните пет години. При замразената продукция делът на малините, къпините и боровинките надминава този на ягодите – 55%. Основните пазари за замразени плодове са Европа и САЩ, следвани от Китай, Канада, Япония. Лидери в доставките на замразени  меки плодове и зеленчуци са Полша и Сърбия, чийто дял възлиза на 1/3 от общите количества, следвани от Чили (12%) и Мексико (10%). Българският експорт е с дял от 1,2%.

Rabobank прогнозира 7% среден ръст в търговията с горски плодове в Европа

Годжи бери е сред суперплодовете които завземат европейския пазар.

Според прогнози на Rabobank делът на търговията с горски плодове в Европа през следващите пет години ще се увеличава средно със 7%. Ягодите, при които пазарът е далеч по-развит, също ще се радват на стабилен, макар и по-слаб ръст от средно 2% на година. В САЩ продажбата на горски плодове вече заема водещо място в търговията с плодове с дял от 5,6 млрд. долара, като изпреварва на дребно дори продажбите на ябълки и портокали.

Не по-малко обещаващи изглеждат необятните азиатски пазари. Китай регистрира 21% ръст на вноса на пресни меки плодове през последните пет години. Южна Корея и Япония пък търсят повече замразена продукция с ръстове съответно от 8% и 4% за същия период.

Предизвикателства пред развитието на сектора

Основно предизвикателство пред ръста в производството на меки плодове във всички основни региони по света ще бъде намирането на работна ръка. Опитите за затваряне на трудовия пазар на САЩ за имигранти при новата администрация на Доналд Тръмп може да окаже сериозен натиск върху американските производители и да отвори ниша за нови потенциални доставчици. Облагодетелствани със сигурност ще бъдат канадските фермери, пред които споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада ще отвори по-големи възможности. Високите транспортни  разходи обаче ще ограничат възможностите за растеж там и разрастване на производството на боровинки в Европа изглежда напълно възможно.

В световен план има значителен потенциал за развитието на производството на меки плодове. Засилен интерес има и към биологична продукция, като българските земеделски производители имат възможност да се възползват от подходящи условия за отглеждането на тези култури. Основен проблем и у нас е осигуряването на работна ръка. Иновации в технологиите на отглеждане и прибиране според експертите  са сред възможностите за развитие на сектора.

По материали на inteliagro.bg

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар