Френско вино с немски привкус

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

В Любек пазят традициите за производството на едно необичайно вино

От Средновековието Любек е важен център в търговията с вино в Северна Европа

Старинният Любек, част от някогашната германска Ханза, иначе казано съюз на търговските гилдии в Северна Европа, просъществувал между 12-ти и 17-ти век е пазител не само на уникални паметници и артефакти  като дървената порта „Холстентор”, Мариенкирхе и музеят на викингите. Градът е известен днес освен с богатото си културно наследство се гордее с известния любекски марципан и едно специално вино- „Ротшпон”. Вече повече от четири десетилетия като шеф на една винена къща Хайнрих Публихюзен  се грижи за опазване на това вино.

Марципанът произвеждан в Любек е една от търговските марки на града

„Особеното при него е че това всъщност е едно червено френско вино, което е донесено в Любек в бъчви или резервоари. Тук то е съхранено по старинна традиция”, казва експертът.

През 1975 година той наследява винената къща „фон Меле”. Хайнрих Публихюзен   е впечатлен от винените традиции на региона. Още преди 55 години навсякъде из Любек е можело да се видят винени изби. Специфично го прави дългото съхраняване, нещо което се е превърнало в изкуство за местните собственици на изби. През годините „Ротшпон” се превръща в марка и хит на външния пазар.

Ротшпон-едно френско вино с немски привкус

Дори днес френски туристи идват в Любек за да си вземат от своето вино. Още от средновековието градът е с важно значение в търговията с вино в Северна Европа. Когато през 1806 година войските на Наполеон го завладяват, французите са не просто впечатлени от „Ротшпон”, но го определят дори като по-добро от тяхното „Бордо”.

Ако човек се разходи из уличките на старинния ханзейски град, непременно ще открие още следи от златните времена на винената търговия, като най-старата търговска къща за вино в Германия „Тестоф”, основана през 17-ти век. Тук е и мястото основно  свързано с „Ротшпон”, защото тя е била собственост на Томас Фредехаген считан за  откривател на любекското вино. Преди повече от 300 години той поръчал на своите винари да внесат френско вино, което да превърнат в търговска марка на Ханзата.

„Това е вино, което трябва да ни дава едно хубаво усещане и ведрина”, казва Хайнрих Публихюзен. Това е  „Ротшпон”, едно френско вино с немски привкус.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар