Шпионски истории

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Глиникебрюке- мястото където са се случвали съвсем реални шпионски истории

Едва ли има друг град, по-голям символ на шпионажа във времената на Студената война от  Берлин. Едно от знаковите места в тази връзка е Глиникебрюке, минаващ между Берлин и Подсдам. Известен е още като мостът на агентите, и е станал мълчалив свидетел на истории за размяната на шпиони между Изтока и Запада. Днес една метална плоча напомня, къде е минавала границата между двата свята. Всъщност знаем за три официални размени на около 40 шпиони, извършени между 1962 и 1986 година. През 2015 година мостът е сценична площадка на филма на Стивън Спилбърг The Bridge of Spies с участието на Том Ханкс в ролята на американския посланик. Филмът разказва историята на една впечатляваща акция по размяната на шпиони.

Тази и други истории  пък разказва Музеят на шпионажа в Берлин. „Туристите се вълнуват от съвременната история на Берлин, в която шпионажът по време на Студената война играе важна роля”, казва директорът на музея Роберт Рюкел.

Музеят на шпионажа

Един от експонатите привличащ най-много вниманието на посетителите е Траби с вградена инфрачервена камера, служил на ЩАЗИ да следи гражданите на ГДР. На площ от 3 000 кв. метра в музея са показани над 100 артефакта, свързани с историята на шпионажа, между които истински радиопредаватели от времето на Втората световна война или оригинал на легендарната машина Енигма. Шпионажът днес също присъства чрез демонстрацията на различни дигитални техники за наблюдение.

„Това е единственият музей свързан с историята на шпионажа. Има много малко музеи, които са свързани с историята на шпионажа, но само ние показваме историята му от античността до днес”, споделя директорът.

Тук можете да откриете аксесоари, достойни за Джеймс Бонд като например пистолет-червило, използван от съветските тайни служби, или фотоапарат скрит в дамски сутиен. Очевидно повечето агенти не са страдали от липса на развинтено мислене.

„Тук всички неща са реални. За нас посетителите е сякаш като на филм, и тук можем да видим, че подобни неща наистина са се случвали, и така се е писала история. Това е наистина впечатляващо,”, казва Маяра Пради де Оливейра.

Германският музей на шпионажа е сравнително млад. Открит е едва през 2015 година на едно историческо място- „Потсдамерплатц”, където е минавала границата между Източен и Западен Берлин. Днес само части от основата на Стената напомнят за някогашната граница. Това е вдъхновило много филми. „Жандарменмаркт” –друг от берлинските площади е ставал сцена на десетки шпионски трилъри, между които на американския сериал Homeland или „Ултиматумът на Борн” с Мат Деймънд в главната роля.

„С това че се е считал за столица на шпионажа, Берлин привлича като магнит десетки филмови продуценти, тъй като тук винаги могат да се открият автентични места препращащи към миналото”, казва Франц-Михаел Гюнтер.

И музеят на шпионажа може да се похвали с експонати, свързани с киното, като един червен телефон от филм за Джеймс Бонд. Който пък иска, може сам да тества шпионските си умения, макар че работата на агентите ама никак не е толкова вълнуваща, колкото я показват във филмите. Междувременно дигиталните технологии заемат все по-голямо място в работата на агентите, но независимо как те работят, темата за шпионажа остава непреходна и интересна както в миналото, така и днес.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар