Изкуство от CD-та

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Филиграмни или големи, скулптурите на Матиас Хинц са познати в цяла Германия

През 80-те  и 90-те години на миналия век компактдисковете се считаха за непостижимо достижение на техниката. Днес никой почти не ползва дискове, защото музиката вече се слуша в интернет, и те най-често са захвърлени непотребни в мазето.  За скулптура Матиас Хинц обаче те са основния материал за изкуството което създава, За целта използва единствено пистолет с горещ въздух и клещи. С помощта им той оформя дисковете в необикновени скулптори. Работи с този необичаен материал от  9 години насам. Нагрявайки дисковете всъщност той се добира до основния материал, необходим му за да направи скулптури, придавайки  му нови форми – макролон.

„Това което правя чрез преобразуването на дигиталните носители в които е скрита някаква информация, е да създам нещо аналогово. Нещо, което ние на практика можем да уловим, да чуем, да усетим, да натиснем. И това е интересното”, казва творецът.

Своите скулптури Матиас Кинц нарича аналогово-дигитални. До момента той е направил  множество скулптури чрез разтопяване на хиляди дискове. Неговото мото е:”Човекът в нещата”.  Идеята да прави  от дисковете човешки фигури му хрумнала случайно, когато през 2008 година една болница му поръчала да направи по собствена интерпретация скулптура на една човешка хромозома.  Това му помогнало да промени мирогледа си, и да гледа на дисковете не само като носители на дигитална информация.

„Едно записано CD с информацията която съдържа може да се оприличи на това, каква информация носи всеки от нас, ето защо образно казано от дисковете мога да създавам човешки фигури”, споделя скулптурът.

Вдъхновение за своите скулптури Матиас получава от един аналогов материал- броколито. За първите си проекти използва кочаните на зеленчука, като ги оставя да изсъхнат за няколко дни, след което ги оформя. Те служат за основа на неговите дигитални скулптури. Работи и с естествени материали като дърво или цветчета на растения, но разтопените дискове си остават най-съществения материал, който има много предимства.

„Винаги в работата си съм усещал тази преходност на материала например при дървото или восъка, докато макролона мога да го разтеглям, мачкам или удрям, и да създавам красиви тънки жилки”, разкрива Матиас.

Макролонът  носи и други предимства- той е лек, устойчив на вятър и стабилен. Това прави безпроблемно създаването на скулптури с височина от четири метра например. Големи или филиграмни, фигурите на Матиас Хинц винаги намират почитатели, както в една галерия на Дюселдорф. Произведенията му са търсени в цяла Германия и се излагат по време на различни изложения като CeBit в Хановер през 2016 година. Те не носят имена, а за скулптурът не е важно дори какви данни се съхраняват на обработените от него дигитални носители.

„Съдържащата се информация не е важна, важна е това какво всеки си представя, виждайки тези скулптури”, смята Матиас Хинц. За него макролон а далеч по-големи възможности за употреба, и той ще продължава да използва своя любим материал-разтопените дискове за създаване на нови и вдъхновяващи скулптури.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар