Зелена революция

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×
Стадионът на „Форест Грийн“ изграден по проект на Зха Хадид

Малък провинциален английски клуб от Пета дивизия, иначе казано от дъното на английския футбол е в основата на една истинска зелена революция. Причината  -неговия  стадион изграден по проект на архитектурното бюро на световно известната Заха Хадид. За изграждането му са използвани устойчиви дървени елементи, а всичко- в него от тревното покритие до осветлението е еко. Това е домът на „Форест грийн Роувърс’, основан в далечната 1869 година в малкото градче Нейлсворт . За това как един малък клуб изгражда най-необикновената екологична концепция  в света ни разказва „Дойче Веле”.

Стадионът от високо

Времето е типично английско като за футбол-мъгливо и дъждовно, но на терена  има всички основания за една истинска зелена революция. Идеята за превръщането на „малкия клуб на хълма”, каквото е едно от прозвищата на клуба в първия еко футболен клуб в света  е на президента му Деил Винс-милионер , който вярва в това, че светът може да стане по-добър. Неговата фирма за електроенергия доставя ток от възобновяеми  източници на стадиона.

„Осигурили сме електроенергията на стадиона посредством соларни панели. Освен това тревното покритие се поддържа без използването на химия, а дъждовната вода събираме в подземни резервоари, и поливаме с нея при сухо време. Така въодушевихме и направихме съпричастни към екологията не само нашите фенове, но и света”, обяснява философията си Дейл Винс.
И фенове, и футболисти похапват само вегански храни

И ако е имало песимисти, то впечатляващият проект на стадион от дърво, със соларни панели на покрива, екологично отглеждана трева и станция за зареждане на електромобили   ги е убедило в това, че си струва да се живее и мисли по-екологосъобразно. Освен това в ресторанта на стадиона се предлага само веганска кухня, тъй като месото оказва негативно влияние върху баланса на климата.

„Дори и да не е веган, човек трябва поне 90 минути на седмица да прекарва тук”, казва един фен. Друг не скрива изненадата си, за колко хора веганската кухня изглежда вкусна. Дори играчите на отбора са поклонници на веганската кухня, която използват като допинг, за да повишат силата и мощта си, тъй като искат да изкачат отбора най-малко до Втора лига.

“Стадионът е изграден по проект на известното архитектурно бюро на Заха Хадид, и е първият,направен изцяло от дърво, което е един много устойчив материал”, разяснява собственикът.

Така клубът напълно оправдава още едно от прозвищата си- „зелената армия”. Устремът и към върховете на английския футбол обаче за сега е спрян от нейния противник, който стига до равенството в края на мача. Надеждата обаче остава, защото основната битка вече е спечелена, и нито един клуб в сеета не е толкова зелен, колкото  „Форест Грийн”.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче веле”  

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар