Куимбра- градът на студентите

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×
Най-добър изглед към града предлага Рио Мондего

Град Куимбра, в миналото столица на Португалия се намира по поречието на най-дългата река в страната Рио Мондего, и днес е известен с това, че в него учат близо 33 хил. студенти при общо население от около 140 хил. души. Най-добър изглед към града може да предложи реката. Всяка сутрин студенти спортуват във нейните води. Гребането тук е с много дълбоки традиции.

Когато човек е в реката може да види почти целия град, и един от най-красивите университети на Европа. За нас е чудесно, че можем всеки ден да видим по този начин нашия университет”, казва студентът Мигел Пита.

Всички пътища водят към Стария град

Неговата тренировка приключва малко преди 11 часа, и той трябва да отива на лекции. Пътищата в Куимбра са кратки, и всички преминават през старата част на града, и преди всичко покрай старинната катедрала Севиля, манастирската църква Санта Круш или така нареченият Жълт павилион. Високо над Стария град се намира и университета, който е и визитна картичка на града.

Университетът

„Този университет е създаден през 1290 година от нашия крал Диониш, и в продължение на векове непрекъснато се е местил от ук в Лисабон и обратно, докато през 1537 година окончателно не е установен тук,” разказва Аделаиде Ферейра, професор по Германистика. Повечето от старите традиции са живи и до днес. Така повечето студенти и днес носят една дълга черна мантия, наречена „капа“. Университетът на Куимбра е известен и със своята Златна библиотека- Библиотека Жуанина, в която се съхраняват близо 70 хил. книги от различни епохи.

„Тя е  построена от нашия крал във времената, когато е искал да покаже своето могъщество. В нея има и нещо особено-цяла колония от прилепи, които пазят книгите, защото се хранят с въшките, които ги  повреждат”, разказва понататък проф. Ферейра.

Най-красивата гледка към града, предлага камбанарията на капелата Сан Мигел

Най-красивата гледка към града, известен в миналото като „портата на Португалия” предлага камбанарията на капелата Сан Мигел. Късно следобед пред капелата се събира групата „Паралитош ду Мондего”, които възпяват в стила на фадото студентския живот.

„За нас фадото е наследство, което трябва да пазим, и възможност да се прекланяме пред града и университета, но също така и да сме креативни, и голяма част от живота ни се свързва с тази музика”, казва китаристът Франциско Виана.

Членовете на групата са се запознали по време на следването си, и до днес с удоволствие се връщат към мястото, където са учили. Повечето студенти в куимбра живеят в така наречените „републикаш”, старинни къщички, които още от средновековието са се обитавали от възпитаниците на университета. За повечето животът в тези къщички е връщане по следите на миналото. „Говорил съм с хора, живели тук през 40-те или 50-те години, които днес са музиканти или доктори, и те са усещали това, което днес усещам аз”, признава Тиаго Мендеш. Към тези специфични усещания спада и общата вечеря, както и съвместното пиене на портвайн след това. „Куимбра е най-доброто място за следване в страната”, смята и Тиаго Рамос. Куимбра е град, кипящ от енергия и млади хора, живеещи зад старинните стени на един древен и много красив град.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар