Literatur to GO

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Драматургът Михаел Зомер с кучето Уотсън

Благодарение на технологиите, които независимо в каква степен приемаме или отричаме, четенето на книги днес може да носи удоволствие и душевна наслада навсякъде. Е ако не искате да си пълните неразделния смарт телефон с електронни книги, и да се разхождате блуждаеки като лунатик и поглъщайки жадно съдържанието на поредната електронна книга, то може да се възползвате от това, да видите както се казва to go докато сте в метрото хем кратко, хем забавно видео на любмата си история. 🙂

Подобна възможност ви дава драматургът Михаел Зомер  на своя канал Sommerswelt Literatur to Go. Заедно със своето куче Уотсън той представя накратко различни произведения от световната съкровищница на литературата.

„Ние се занимаваме с правенето на театър, и в нашата дълга практика, винаги сме се сблъсквали със следния проблем. Театърът е хубав, литературата също, но вкъщи изискват време,” казва драматургът.

И ако по думите му живеехме в Швеция на 19-тия век, далеч от цивилизацията, сигурно щяхме да имаме време да прочетем например роман от 100 страници, но ако на човек му трябва   литература за училище, се нуждае от някаква кратичка версия, оцветена с прекрасни цветни картини. Това е  идеята на неговия канал. Първият опит прави с пиесата  „Смъртта на Дантон” на Карл Георг Бюхнер, която поставил през 2013 година в театъра на град Улм.  Тогава режисьорът решил да постави спектакъла без действие, и двамата протагонисти просто трябваше да стоят на сцената, и да разказват . Зомер пробвал да представи постановката пред свои приятели на телефона си. Получило се, и малкото филмче било качено в You Tube, където за кратко време било гледано от 27 000 души.

„Тогава си помислих, че ако разширя дейността си, мога да направя нещо хубаво за хората, и започнах да публикувам по едно ново видео всяка седмица”, признава драматургът. Последното произведение в кратко 9-минутно видео, публикувано в канала му  е „Фауст” на Гьоте.

Мартин Иванов

по материали от интернет

Снимка:  YouTube

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар