Да визуализираш света на насекомите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Произведенията на германския художник Максимилян Прюфер свързват природата и изкуството в едно. В тях може да усетитепълзенето на дъждовния червей на платното , маховете на крилата на пеперудите или  движението на насекомите. Те представляват истинска визуализация на един малко познат микро свят.

Те са изключителни и абстрактни. Образците от природата винаги изглеждат впечатляващо. Природата като изкуство на действието. За Максимилян Прюфер природата не е просто муза, а главно действащо лице в неговите произведения.

„Така постигам едни много реалистични и ефективни натуралистични картини, макар да изглеждат в същото време абстрактни”, признава творецът.

Често насекомите играят основна роля в неговата работа, и макар движенията им да изглеждат хаотични, той се опитва да ги визуализира. Най-сигурно това е възможно чрез нанасяне на различни слоеве върху хартия. Прави го толкова чувствително, че да могат да се усетят дори маховете на крилата на пеперудите.

„Не ме впечатлява природата, защото съм част от нея. Ние гледаме на нея като на околна среда, която ни заобикаля. И затова се опитвам просто  да съм част от нея”, продължава Максимилян.

Но защо хората не знаят нищо за известно насекомо като дъждовния червей? Може да се научи повече при много внимателно вглеждане. Дали сме различни, или сме изгубили усета за детайлите? С творчеството си  Максимилян Прюфер  разширява възприятията  ни, и ги прави по-чувствителни, създавайки от света на дъждовните червеи една Вселена. Животните като предмет на изкуството, природата като концепция- художникът изяснява върху хартията отношенията между човека и другите живи същества.

„Опитвам се отново да създам връзката между света на животните, който възприемамевсе по-абстрактно и човека. Така търся уеднаквяване на поведението ни, а не искам да  обезценя хората, защото искам да наблегна на това, че и при хората има процеси като инстинктите, които не можем да контролираме чак толкова добре. Те могат да са агресивни или манипулируеми”, обяснява художникът.

И той прави това, визуализирайки един ред, създаден от природата.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар