Еднорогът- един символ, който винаги е на мода

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Дизайнерката Сузане Вебер

За някои еднорогът е невероятен, други го свързват със света на мистичното и приказното, какъвто и да е обаче,  той винаги остава на мода не само сред дизайнерите на дрехи. В култ е издигнат и от списващите различни кулинарни блогове.

Идва сякаш от нищото за да се превърне в предпочитан мотив в света на марките. Една от почитателките му е модната дизайнерка  Сузане Вебер, и той присъства като мотив още от основаването на нейната марка  дрехи Oh yeah .

„Еднорогът е неразделна част от детската мода. Моята дъщеря има най-различни дрехи с този мотив. И въпреки че изглеждаше инфантилно, пожела да направя и пуловер с него”, казва дизайнерката.

Междувременно пуловерите се превърнали в бестселър сред клиентите от всички възрасти, и така еднорогът, облян във всякакви цветове станал  запазаена марка на дизайнерката от Хамбург.

„Като мотив еднорогът е независим и свободен. Особеното при него е, че не е някакъв кафяв кон, а се смята за супер звездата между животните заради магическата сила която се вярва че притежава, непредвидимостта и силата си”, продължава Сузане.

Освен това чувствителността на еднорога спомага според нея за това, много хора да се идентифицират с него.. Животните във всякакви цветове са били неотменима част от модните тенденции. Преди години това бяха бухалите, след което бяха изместени от фламингото, но приказният еднорог надживя всички тях.

„В моменти като този, когато митичните символи ни впечатляват  и ни дават една друга сила. остават по-дълго в общественото внимание отколкото в модата”,казва специалистът по изследване на модните тенденции Петер Виперман.

През декември 2016 година един производител пуска лимитирана серия шоколади с еднорози и за ден тя е изчерпана. Причината да са толкова желани според Петер Виперман е, че са били пуснати в ограничено количество.

„Особеното в случая с еднорога е, че може да се предположи, че не става въпрос за цяло стадо от еднорози. И като цяло в света на стоките съществува идеята за ограничаване посредством силата на митовете, което само по себе си също е мит”, смята експертът.

Все пак „стада” от еднорози могат да се видят на традиционните карнавали в Германия, където да се преоблечеш с костюм на еднорог винаги е на мода.

Във времена на несигурност в обществото, не е никак случайно, че еднорогът се радва на огромна популярност, тъй като той е животно, което се отъждествява със силата и доброто”, продължава той.

Еднорогът винаги е символ на мистичното и вълшебното

За мнозина еднорогът е и бягство към един свят на фантазиите, свят на вълшебства, където всичко е вкусно. Някои от рекламите в You Tube, в които магичното животно е главно действащо лице са сред най-популярните в канала.

Според Сузане Вебер еднорогът ще продължи да се държи на гребена на вълната сред модните тенденции, и той ще остане  част от нейната марка дрехи въпреки че дизайнерката вече се оглежда за нови мотиви. И каква ще е новата мода?

„Предполагам че еднорогът ще се измести и към дамската мода, тъй като е чудесен мотив с мистичното си излъчване”, отговаря тя. Още сега все повече млади дами предпочитат дрехите, в които е вплетен един символ в модата-еднорогът.

Мартин Иванов

по материали на: „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар