Сред тайните на двореца Вьорлиц

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Дворецът Вюрлиц

Всеки един дворец носи своите тайни от миналото и следите от най-различни събития, случили се през далечни епохи. Не прави изключение и дворецът Вьорлиц в Саксония Анхалт, който след 20 годишна реставрация наскоро отвори врати за посетители. Заедно с прилежащия парк, оформен в далечната 1769 година в английски стил той е  част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Заслугата е на 29-годишният тогава княз Леополд III Фридрих  Франц фон Анхалт -Десау (1740-1817г.).

По същото време на мястото на бивша ловна хижа започва строителството на великолепен дворец. Строителството е завършено през 1773 година, и в замъка е изградено невиждано до момента оборудване  като чугунени пещи, вградени в стената легла, водна помпа с чиято помощ водата е достигала до горните етажи, хладилник, асансьор за храна и плъзгащи се врати.

Днес всичко това след дълъг период на реставрация и сред разцъфналите градини на парка отново е достояние на посетителите. Нещо повече, за пръв път от 200 години всички етажи на двореца са достъпни. Новата директорка на двореца е виенчанката Бригите Ман, която е впечатлена от работното си място.

„Обичам това място, където благодарение на княз Франц и оставеното от него оборудване, човек може да се потопи в света на 18-ия век”, казва тя. А в оригинал от тези времена са запазени много от нещата тук, например чешмата в банята на княза.  Необходимата техника за изграждането и донася от едно пътешествие в Англия. Верен на това, колко е важна хигиената, князът построил и споменатата водна помпа, за да подсигури с вода всички етажи на двореца. Най-впечатляващи са обаче скритите детайли като хладилника, който е служел и за делото на изкуството. Ледът се е изстудявал под една статуя.

„Събирали са го през зимата, и са го поставяли в специална железна кутия в хладилника”, разказва на туристите Бригите Ман. Въобще в замъка са запазени още десетки тайни като вградени легла и плъзгащи се врати зад които не са се криели само шкафове. В спалнята на княза също са запазени много скрити на пръв поглед неща, като една истинска иновация за онези времена- разтегателно легло, както и тайна врата към още едно помещение. А какво е правил княз Леополд там едва ли ще разберем, защото всеки си има своите тайни, неговият дворец също…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”/интернет

Снимки: Интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар