Магията да полетиш

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Да полетиш като птица-една вековна мечта

Днес все още има хора, за които полетът в небесата не е просто едно преживяване- да видиш земята отгоре, от високо, а магия, която е способна да определя живота им. Магия, завещана от пионери в летенето като германския изобретател Ото Лилиентал, извършил над 2 500  полета с планер-тоест самолет по-тежък от въздуха.

В наше време недалеч от родното му място-град Анклам, един друг летец-изпитател тества границите на човешките възможности с разработените от него ултра леки самолети. Волфганг Лабуде е в стихията си по време на деня на отворените врати на летището край Нойщад в Мекленбург. Неговият самолет е Eurowigt 120 -една ултра лека и модерна машина. До него винаги е съпругата му-Тилда. Снабден с малък резервоар, самолетът постига скорост от 90 км/ч и позволява летателно време от 2 часа.

Волфганг Лабуда следва мечтите на пионерите в летенето

„Чудесното е че сам си отговорен за всичко, и се научаваш как да контролираш машината. Това е предизвикателство, което в същото време е и удоволствие и създава едно уникално усещане”, казва Волфганг.

По време на шоуто Green Bird както се казва самолетът му привлича посетителите не само заради цветовете си. Летенето с него е лесно, а пилотът има нужда само от книжка за управление на леки летателни апарати за да реализира древната мечта на човека да полети.

„Впечатляват ме не само тежките, но и леките машини, които позволяват да се управляват лесно, и сякаш имаш чувството, че висиш във въздуха”, казва един посетител. Да виждаш цялата земя от високо пък е най-хубавото нещо за едно малко момиченце.„Когато се кача в самолета се изключвам, и гледам света от високо. Чувствам се освободен”, признава друг посетител.

1891 година е началната дата на летенето, а един от пионерите е споменатия инженер Ото Лилиентал, прелетял  около 20 метра край  Берлин със собствен самолет. След него идват други и други пионери, и ако има с какво и ние да се похвалим, това е, че сме сред родоначалниците  на военната авиация през далечната 1912 година, факт, който не трябва да се забравя.

18 реконструирани самолета са изожени в музея на Ото Лилиентал

Но да се върнем към Ото Лилиентал, в чийто роден град Анкллам се намира музеят на германското въздухоплаване, в който са изложени реконструирани летателни  апарати на големия пионер. Показани са 18 образци на самолета, създадени от Ото Лилиентал. Използвал е основно ленено платно, върба и бамбук, а за модел на летателните му апарати са послужили щъркелите чиито полет е изучавал в продължение на години. Започва опитите си за летене на 43 години, а пет години по-късно загива след като се разбива при един от полетите си.

„Той е разчупил една вековна тайна. От днешна гледна точка, когато виждаме моделна съвременен самолет, разбираме в него са залегнали принципи на физиката на летене, заложени още от него”, казва Бернд Лукаш, директор на музея в Анклам. Днес според него описваме дори един „Еърбъс” с понятията, които преди 130 години е измислил лилиентал.

Само на около 30 километра въздушна линия от родното място на пионера, Волфганг лабуда твори своите самолети в малка манифактура. Материала за ултра лекия самолет е основно алуминий и полиестер, а работата е изцяло ръчна. Сам развива 12 различни дизайна на Eurowigt 120.

„Усещането е страхотно, защото вземаш един картон, от който трябва да изработиш отделните части, като си сигурен, че всичко трябва да е направено точно и че в края на крайщата ще допринесе за това да полетиш”, казва конструктурът.

Да полетиш и да погледнеш света от високо. Това впечатлява и съпругата му Тилда Лабуде. Тя няма право да управлява самолет, но от дълго време е завладяна от магията на летенето.

„Имаме огромен респект от делото на Ото Лилиентал, който като пионер е представил визията си как да се научи човек да лети, и сега просто продължаваме да я развиваме”, споделя Тилда.

Полетът със самолет е бил и си остава една магия, както в миналото,  така и днес, въпреки че за повечето от нас самолетът е едно нормално превозно средство. Само който не е летял, той не е усетил тази магия.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар