Едно пътешествие до „дома на хълма”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Изглед към града

Хубавата гледка която се открива към Бергамо, се дължи на това, че градът се намира в предпланинската част на Алпите. Името му е с келтско-германски произход, и означава нещо като „дом на хълма”.  Първите хора се заселват тук още през 6-ти век. По старинните улички на града ни развежда екскурзоводката Барбара Сава

„Имаме старинна и модерна част на града. Тук идват туристи от различни региони, за които интерес представлява горната част на Бергамо с историческите си корени”, казва тя.

Отделните части на града са свързани с необичайни водни влакчета, които са атракция както за местните, така и за посетителите. Централно място в историческата част на града е „Пиаца Векия” със средновековната си кула Чибика. В миналото камбаните и са призовавали вечер гражданите на Бергамо да се връщат в града, преди да се затворят вратите му.

„Пиаца Векия” в Бергамо

„Дворецът тук е от 19-ти век и си хармонизира със средновековната част на Бергамо, но изпъква и с елементите си от епохата на барока и ренесанса”, продължава тя. Тези стилове се срещат на едно много малко пространство, каквото е „Плаца Векия”, и в това според Барбара се крие уникалността на мястото.  Особено впечатляваща е религиозната част около площада пред катедралата. Тук се намира и базиликата Санта Мария Маджоре от 12-ти век и капелата Колеони от 15-ти век. Базиликата е известна със своите ценни стенописи.

Освен това тук е и  гробът на най-известният жител на Бергамо- композиторът Гаетано Доницети, който умира през 1884 година и един от най-значимите италиански творци. Днес родният му град го почита и с музей, където са изложени партитури на произведенията му и картини. Кураторът фабрицио капитанио свири известен пасаж от неговата опера „Любовен елексир”, написана през 1832 година. Доницети е бил изключително продуктивен композитор, и е оставил на поколенията цели 75 опери.

Доницети е написал „Любовен елексир”  в Неапол. Основана е на текст Феличи Романи, автор на оперни либрета. В основата на произведението е поверието за вълшебни билки и питиета, с които може да се спечели обичта на любимия човек.

„В момента наблюдаваме един голям Ренесанс на интереса към неговото творчество. Дори управата на града започва кампания за преоценката на произведенията на Доницети”,  казва Фабрицио.

В близост до музея на големия композитор в продължение на 5 километра се намират градските стени, останали от времето на венецианското господство. Днес тази граница между стария и новия град е любимо място за разходки. За любителите на известния италиански сладолед е препоръчително да не пропускат „Ла Мариана”, където през 19-ти век е открит сладоледът страчатела.

„Страчатела е била любима на римляните супа с яйца. В супата са поставяли желтъци, които са разбивали на малки парченца”,казва съдържателят на кафето Косимо Панатони. Неговият пра дядо открил един нов сорт сладолед с мляко и шоколадови парченца, който много  напомня на супата, и той го нарекъл страчатела. Кулинарните изкушения в региона на Бергамо не свършват само със сладоледа, тук може да опитате също и местното ястие полента, което се поднася със сирене. Обикновено се консумира заедно с други ястия като гъби или заешко месо. Най-накрая остава разходката в търговската част на града, където се намира и театъра разбира се носещ името на Гаетано Доницети.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”/интернет

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар