Конфронтация в чинията

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Закопане предлага не само диви гледки, но и кулинарни приключения

Регионът около Закопане в полската част на Татрите предлага не само вълшебни гледки и пейзажи, но и едно истинско многообразие от кулинарни изкушения като например  ястие с агнешко месо, което приготвя един от най-известните полски готвачи- Силвестер Лийс.

„За марината нарязвам на дребно чили и разделям месото от агнешки бут. Целта ми е да създам един вид конфронтация в чинията, като към леко пикантното месо добавя сладки кнедли от тиква и картофи”, разкрива част от тайните си майстор-готвачът.

Освен чили за марината използва още розмарин, зелен лимон, сол и черен пипер  за да се овкуси месото. Специално добавя към марината и уиски. „Това уиски има един особен аромат и леко сладък вкус, което пасва много добре на останалите съставки”, продължава той.

„Оаципекер“- едно типично полско овче сирене

Месото трябва да се охлади за дванайсет часа при температура от 1 градус. Като гарнитура използва мус от местен планински сорт сирене, с което се снабдява от съседните фермери. Те произвеждат „осципекер”– традиционно сирене от овче месо. Млякото се нагорещява, а сиренето се прави на топки и се пресова и така добива своя типичен вид. Той е един от най-разпознаваемите продукти в региона около Закопане. Силвестър Лийс използва малко по-ронлив вариант на това сирене с леко солена нотка.

„В това сирене е събрано цялото многообразие на региона, и във вкуса му се усеща уханието на тревата, вкусът на горските плодове и аромата на планинския въздух. Сиренето носи всички вкусове на природата,”, казва Силвестър.

То се настъргва и смесва с мляко и свежо сирене. За вкусовия контраст той приготвя желиран крем от горски плодове, които  се варят във вино, и за придаване на сладък вкус се прибавя малко мед. Освен тва приготвя конфитюр, но не от плодове, а от лук, зеле,  разтопено масло, пасирани домати, чушки и тиква.

„Конфитюрите ми са точно обратното на това, което се разбира под конфитюр, тъй като се състоят само от зеленчуци. При тях всички съставки са нарязани на ситно и сварени, така че тази смес също може да се нарече така”, продължава той.

Ястие с агнешко месо-едно истинско кулинаро предизвикателство

За гарнитурата на пюре се разбиват картофи и тиква, и се смесват с брашно и едно яйце. Така полученото тесто се оформя като руло и нарязва. В Полша тези парченца тесто наричат „копетки”. Силвестър ги панира в топинамбур-вид зеленчук, и така свързва традиции и иновации.

„Нагаждам се към това, което хората искат, и се опитвам да направя точно това. Това, което останалите не могат да изразят чрез думи, мога да направя да се изживее вкусово”, убеден е майстор-готвачът. След 12 часа се изважда месото, и се нарязва  на парчета като се поставят във тесто и и се запичат за кратко. Накрая се сервират с конфитюра.

Вкусово ястието се допълва от желето с горски плодове и мусът от сирене. Към това ястие Силвестър препоръчва едно сухо вино, тъй като то допринася за усещане на лекия контраст между киселите плодове и сладката гарнитура. Така може напълно да усетите колко креативна е полската кухня в едно истинско кулинарно пътешествие на контрастите-кисело и сладко, плодове и зеленчуци.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар