Мода от ананас

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Дизайнерката Алисия Лей създава екзотични и устойчиви модни аксесоари

В днешно време дизайнерите  на дрехи избират все по-устойчиви материали и суровини, от които да създават своите дрехи. Вече има мода от мляко, коприна от соя и дрехи от дърво. Една испанска дизайнерка  е избрала  не по-малко любопитен материал за своите модели-ананасът. Естествената кожа е скъпа, но кожените продукти на британската дизайнерка Алисия Лей се отличават  от останалите защото в основата и е растителна суровина-листата от ананас. Тъканта в кожата е сведена до ¼ от тази в естествената.

Повече от година дизайнерката  използва екзотичния материал като основа на  колекциите които създава.

„Въпреки че ананасът е продукт на природата, той изглежда стилно. Притежава една естествена текстура, и позволява създаване на материали в различни цветове. Материалът е гъвкав и мек, освен това е устойчив и се грижи за запазване на кожата”, казва дизайнерката.

Кармен Ихоса-зобретателката на растителния текстил наречен пинятекст

Материалът създаден на основата на листа от ананас е наречен „пинятекст” и е произвеждан от британска компания. Създателка на стартъпа е испанката Кармен  Ихоса, която развива бизнес модела си от десетилетие насам. Преди това в продължение на дълги години тя е работила в кожарската индустрия. Решава да промени представата на обществото, като създаде една устойчива алтернатива на кожата. Експериментира за целта с различни растения, като листата на банани например, докато не се спира на ананаса.

„Листата на ананаса са използвани още преди 400 години във Филипините за създаването на много красив и лек текстил. На мен ми харесва качеството на листата, които са много хубави, но в същото време меки, гъвкави и здрави”, казва създателката на новия текстил.

Материалът идва от Филипините, където местните фермери отглеждащи ананас отделят влакната с помощта на специална машина, и ги оставя да изсъхнат на слънце. След това в местна фабрика се създава текстила. Специално покритие спомага за запазване на здравината и устойчивостта на текстила. В квадратен метър от него се съдържат близо 480 хил. листа.

„Когато започнах да работя съвместно с хората в тази фабрика, за тях това беше нещо ново, защото по-рано са изработвали изкуствени влакна, които са много по-прости, еднакви по форма и издръжливост. Ето защо ни трябваше време за да създадем една наистина устойчива тъкан”, казва дизайнерката.

Междувременно „пинятекст” издържал всички възможни тестове,а  Лондон е мястото, където все повече дизайнери представят нови и креативни модели, създадени на основата на текстила от растителни влакна. Между тях е и испанската фирма „Малерия бекс” или австралийския производител на часовници Time for change. С материала вече експериментират и от германския концерн Puma, а интересът на клиентите непрекъснато се увеличава.

Листата от ананас могат да са в основата на един устойчив материал за индустрията

„Смятам че е много умно, защото при създаването на крайния продукт не се използват химикали, и не се нанасят вреди на природата, а всичко е естествено”, казва една клиентка. „Мисля че е великолепно защото ползваме продукт, който преди е отивал в боклука, от който се правят обувки или чанти”, казва друга. Алисън Луи– модна експертка и инвеститор също е впечатлена от новия материал. Като инвеститор тяи ма поглед върху модната сцена, и подкрепя стартъпи, които залагат на създаване на устойчиви продукти.

„Мисля че това са неща, които могат да променят цялата ни индустрия. Разбира се това не може да се случи за една нощ, но това ще се случи. Така се стимулират и развиващите се страни да създават устойчиви производства”, убедена е Луи.

Тази подкрепа по думите и е стимулираща и зажените, които са основна част в подобни малки производства, а ефектът е видим във всички нива на индустрията.

Създателката на текстила на основата на ананасови листа Кармен Ихоса не смята да спира до тук, още повече, че измисленият от нея „пинятекст” печели все по-голяма популярност.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар