На две колела из Амстердам

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Няма по-големи фенове на велосипедите от холандците

Холандската столица Амстердам е място, където може да се придвижвате най-вече по вода или на две колела. Няма друг град в Европа, в който велосипедният транспорт да е толкова популярен както тук. И това не е никак случайно, защото Амстердам е своеобразна европейска столица на велосипедистите.  Ето защо с помощта на „Дойче Веле” се отправяме на една пролетна велоразходка из Амстердам. Тук има близо 900 хил. велосипедисти. През 2001 година на централната гара дори е изграден първият многоетажен паркинг за велосипеди в света.

От  седем години насам холандецът Шон Коуди  чрез своята фирма Joy Rode Tours предлага възможност на всеки турист да обиколи града на две колела.

„Амстердам е един красив град, но дори за живеещите тук има доста интересни неща. В града идват хора от цял свят, и по броя на националности които се срещат тук, той спокойно може да си съперничи с Ню Йорк”, казва Шон.

Най-големият многоетажен велопаркинг в света

Въпреки това градът е сравнително малък и със своето население от 1,6 милиона души Амстердам по думите му е като една метрополия в минималистичен вариант. Много от обиколките които предлага Шон започват от Дамплац, сърцето на Амстердам. Тук през 13-ти век рибари по река Амстел основават първото поселение. Тук е и кралският дворец от 17-ти век.

„По-рано тази сграда все още е била седалището на кмета на града, и ако човек я сравнява с Версай или Уиндзор, тя наистина не може да впечатли никого”, разказва Шон. Това е било най-голямото кметство в Европа, показващо каква сила е имала свободната република на холандците. 17-ти век е времето, когато Амстердам се развива като международна търговска метрополия, благодарение на което в града се  натрупало огромно богатство. От периода на „Златния век” е и мрежата от водни канали, които днес са част от световното културно наследство. Целта на изградените 160 канала била да се осигури достатъчно място за увеличаващото се население.

Шон Коуди показва как холандците са изразявали своето благосъстояние в миналото

Голяма част от къщите построени по каналлите  са били изградени от строители , последователи на Калвинизма, като жителите  им са искали чрез тях да демонстрират своето благосъстояние.

„Тази къща в черно е прекрасен пример за това. Тя е тясна, но с много по-широки прозорци в сравнение със съседните. Това е била една от възможностите за хората, да покажат богатството си”, пояснява Шон.

В Амстердам разбира се има десетки музеи. Един от тях е музеят на Ван Гог, където могат да се видят над 200 картини на световно известния художник, или Националния музей на Холандия. Открит  е през далечната 1858 година, и още тогава сградата му е замислена да предлага всички удобства за трафика, и е единственият, който може да се премине на колело. Днес в него са изложени произведения на художници от времената на „Златния век” като Рембранд.

„Построен през 19-ти век, и е дело на архитекта, по чийто проект е изградена и гарата на града. Сградите са красиви и почти идентични”, продължава разказа си Шон.

На „Принценграхт” се намира едно от най-посещаваните места в града- къщата на Ане Франк. Всеки ден туристите чакат на огромни опашки. Само през 2016 година къщата е била посетена от почти 1,3 млн. души, които са искали да разгледат последния дом на еврейското момиче, станало световно известно със своя дневник.

Холандците са известни с голямото си разнообразие от сирена

Обиколката на колело из Амстердам продължава, и тъй като холандците са известни със своето сирене, Шон ни повежда към един от многобройните магазини за сирена в столицата, където се предлага „Гауда”, „Ементалер” & Co.

„Холандската земя е много плодородна, и тук расте много хубава трева. Ето защо кравите ни дават много мляко, а от млякото се прави сирене. Ние не само произвеждаме, но и консумираме много сирене. Холандците са хората с най-висок среден ръст в света, и смятаме, че това е от сиренето”, Казва Дани Броуер.

Велообиколката на Шон приключва край мястото с впечатляващия надпис на името на града- Амстердам.Една наистина  малка-голяма холандска метрополия.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: Дойче Веле”/личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар