Има светлина в тунела за млекопроизводителите

Rate this post

Стабилни цени и връщане на инвестиционния интерес дават надежди

В началото на май само обезмасленото мляко от всички основни млечни продукти, търгувани на електронната платформа Global Dairy Trade понижи стойността си с 0,9%- до  1982 долара за тон. Така продължава колебанията в цената му, след известно повишаване през април. За сравнение през май 2016 година обезмасленото мляко се е продавало при 1 670 долара за тон.

Тенденцията за поскъпване на пълномасленото сухо мляко продължава вече трети месец, и по време на последната борсова сесия то повиши цената си с още 5,2% до 3 233 долара за тон. За сравнение преди година по това време цената му е била 2 178 долара за тон.

Подобна е ситуацията и при търговията с масло, чиято цена надмина нивото си от началото на март, поскъпвайки за последно с 1,1% до 4 911 долара за тон. Това е значително повече в сравнение с аналогичния период на 2016 година, когато се е продавало при 2 601 долара за тон.

Сиренето  „Чедър поскъпна  с 4,6% до 3 666 долара за тонм при 2 727 долара за тон преди година. Ценовият индекс на млечните продукти се повиши с 3,8% до 3 166 долара за тон, при изтъргувани 22 633 тона млечни продукти.

В същото врене производството на мляко в ЕС от началото на 2017 година продължава да пада, информира специализираният портал agrarheute.com. За първите два месеца на годината спадът спрямо същия период на 2016 година е с 3,3%. Най-голям спад в производството на мляко през февруари е отбелязан в топ производитеите  Германия и Франция. И през февруари има страни като Полша и Италия, където не се наблюдава намаляване на количествата на произведеното мляко.

Европейските фермери отново виждат „светлина в тунела” след като през миналата година преобладаваше негативното настроение. Позитивни тенденции в сектора се наблюдават още от есента на миналата година. Според допитване  на холандския съюз на земеделските прозводители проиведено сред 1550 фермери от Франция, Холандия и Великобритания , инвеститорите са подновили интереса си към сектора. Причина за оптимистичните настроения е редуцирането на предлагането на суровина от най-големите глобални производители. Динамиката в предлагането както и повишения интерес към експорта на сирене и масло според експертите ще допринесе за повишаване на цените.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар