5 неща от които може би не знаете, че се правят бижута

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

Ако перефразираме една известна максима, то за дизайнерите на бижута тя би гласяла:’всеки дизайнер с материала си”, и би се отнесла с пълна сила за някой от следните примери защото и в ювелирното изкуство както и в дизайнерските решения, оказва се няма граници. „Дойче Веле” представя една класация  на 5 вида материал, от които едва ли може да предполагате, че някой ще прави бижута. Все пак не всичко е злато, перли и сребро.

Бижута от…бетон

Бетонът не винаги е груб и сив, и мож да послужи за красиви пръстени

Да, ако някои го използват  за да строят къщи, то за други той е суровина за направата на пръстени и колиета. Защо ако се използва за съграждането на къщи за вечността, да не може от него да се правят пръстени и верижки. Дело са на берлинската дизайнерка Мириам  Аренц, която сама си забърква бетона, и с течение на времето променя тъмния му цвят, който виждаме по улиците .

Бижута от книги…

Книгата не е толкова малка, но може да се носи на пръста

Имате любима книга, но не винаги може да я носите в чантата си. Има решение на проблема, защото може да си я носите под формата на пръстен. Като съдържание и опаковка книгите са едни и същи. Британецът Джеръми Мей създава уникални пръстени от всяка една страница на дадена книга. Как ги залепва остава строга тайна. Крайният резултат след шлифоване и лакиране е готов за около осем седмици.

Бижута от велосипедни вериги…

Може ли да познаете от какво са направени тези бижута

Едва ли би ви било приятно, ако сте на разходка в парка с любимото колело, и ви се скъса веригата. Малка утеха ще е може би ако знаете, че тя не е за изхвърляне и може да послужи за направата на стилни колиета. И ако видите как изглеждат сигурно последното за което ще се сетите, е че са направени  от подобен материал.  Идеята хрумнала на шведската дизайнерка Лина Лундберг, докато почиствала колелото си..

Бижута от ламинат…

Ламинатът не е най-подходящия материал за бижута, но все пак

Както знаем ламинатът се използва като подова настилка, но тъй като все пак е от дърво, може да мине и за материал  за създаване на бижута, и не само. Бертан Лора Лууд превръща дървените плоскости в различни блокове шлифова ги,  и дори прави скулптори  от тях.

Бижута от мъх…

Макар че не е скъпоценен, от мъха също стават красиви пръстени

И накрая се връщаме в природата. За исландеца Харстен Юлиансон градинарството и ювелирното изкуство са две в едно, защото основният материал за неговите бижута- мъхът  расте в малки сандъчета в оранжериите с растения. За да се получи красив пръстен все пак в продължение на няколко седмици не забравяйте да подрязвате материала. 🙂

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар