Андре Рийо- холандският майстор на валса

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Андре Рийо разказва историята на една музикална приказка

Неговите концерти не са просто концерти, а вълшебни приказки, в които има от всичко по малко-музика,ефирност,грация, цветове и емоции.Това е холандският маестро, виртуоз на цигулката и диригент Андре Рийо „Дойче Веле” е на гости в замъка на знаменития музикант в родния му град Маастрихт, за да ни разкаже неизвестни и интересни факти за прочутия музикант.

Андре Рийо впечатлява публиката по цял свят като никой другс вълшебните изпълнения на музиката на Щраус. Той прави от класиката едно перфектно шоу, като винаги не пропуска да изненада с нещо ново.

„За нас всеки един концерт започва от нулата. Ние не можем да повторим всичко подобно на автоматичен пилот. Всичко започва от начало, и това ни дава енергия. След концерта всеки се радва когато са се получили  нещата, и имаме нужда от доста червено вино за наздравиците”, казва маестрото.

Той е известен като строг диригент, но много често в работата му присъстват и шегите. Така го описват колегите му от оркестъра. Андре Рио не е просто поредният неуспял цигулар, а собственик на най-големият частен оркестър в света, в който работят около 50 музиканти.

По време на репетиции Рийо е невероятно темпераментен. Често може да се обърне към някой от колегите си например  с:’ ”Хей тромпетът звучи някак си различно. Дай да чуем нещо по-друго. Да, другото ми звучи някак си по-италиански.”

ФранкСтейнс познава шефа си от 25 години. Често работата на музикантите е екипна. „Мисля бяхме в Оукланд в Нова Зеландия. През целия ден валеше кат о из ведро. В хотела имаше пиано. Аз свирех на пиано, а той на цигулка, и за цял ден композирахме пет или шест валса”, спомня си музикантът.

Известният музикант започва да свири на цигулка на 5 години

Рийо се ражда в семейството на музиканти през 1949 година. Още на пет годинки започва да свири на цигулка. По-късно свири в различни холандски оркестри. Международният му пробив идва през 1995 година на стадиона по време на мача от Шампионската лига между „Байерн” Мюнхен и „Аякс” Амстердам, когато купува една минута рекламно време в почивката на мача. Следва стремителен ръст в продажбата на плочите му.

Наричан е още и  „кралят на валса”  и по ирония на съдбата е роден и живее в истински дворец от 15-ти век. „Винаги съм искал да живея в един дворец.

„Това е била мечтата ми. Като дете четях книгата за Тин тин, в която се разказваше за един професор, който продал свое откритие и с парите си купил дворец. Мислех си колко е хубаво това, и аз исках да направя същото. И ако човек си мечтае нещо, трябва да се опитва да го реализира в живота. И аз правя това всеки ден”, признава Рийо.

И за него няма непостижими неща. Едно от тях за които може би не знаете, е че за свой концерт през 2008 година изгражда в естествените му размери двореца Шьонбрун, и с помощта на кораб го пренася на части до Австралия. Проект за реализацията на който се искат гигантски усилия.

„Това ми излезе много пари, и буквално фалирах. И точно тук в тази стая си спомням още как един от банковите служители  седеше и потриваше доволно ръце, питайки се какво още може да конфискува от дома ми. Тогава друг му каза: „Не, остави всичко на мястото му, защото това е единствения човек, от който можем да си получим парите обратно.”,И тогава обещах на съпругата си, това да не се повтори никога повече”, разказва маестрото.

Дълго време след това начинанията му носят успехи. През миналата година е концертирал на петте континента. Снимките  от концертите се пускат като сувенири, както и великолепните дрехи на музикантите от оркестъра, които се пускат в масово производство. В началото обаче всичко е започнало много скромно. За тези времена си спомня синът му, който отговаря за логистиката.

„Спомням си и до сега как преди 30 години боядисваше в хола стойките за нотните партитури.Тогава бях на 5. По-късно когато започна работа в оркестъра на „Йохан Щраус” в паузите ние с майка ми и братми печехме хлебчета, а днес пътуваме по концертите със седем готвача”, разказва Пиер Рийо.

През лятото музикалната „флотилия” на „летящия холандец” Андре Рийо ще се отправи към Чили  Мексико и САЩ, но преди това през юли  „кралят на валса” ще зарадва както винаги съгражданите си с концерт в една от залите на своя дворец.

Мартин Иванов

По материали на  „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар