Йога сред козите

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Физическите упражнения за постигане на дшховно равновесие сред кротко пасящи кози носят радост и наслада

В съвременния свят когато сме заобиколени от всевъзможни стресови ситуации и всичко ни дразни в определен момент, няма нищо по-хубаво от час йога сред природата, който в  допълнение  с контакт  с кротко пасящи наблизо козички, може да се превърне в една истинска атракция. Нали целта е да се постигне хармония между физическото и духовното. Австрия е мястото където упражненията по йога в последните години са на мода, а пък и като планинска страна разполага и с добре развито животновъдство и в частност козевъдство. Гледащо от високо куче и кротко пасящи козички посрещат гостите за един необичаен час по йога.

„Понякога за нас това е едно  голямо предизвикателство, защото е трудно да останеш седнал на постелката, когато козата стои до теб. Особеното е че човек влиза в контакт с животните и може да види и по тяхното поведение как се чувства, защото ако човек е неспокоен и животните са неспокойни, а когато се успокои, и те стават по-спокойни”, казва Мадлене Краус, учителка по йога.

Малко преди началото на часа учениците имат възможност да се запознаят с четириногите обитатели на стопанския двор в едно селце на  Долна Австрия В началото на заниманията животните все още се намират зад площадката, но само няколко минути след началото започват първите опити за установяване на контакти. За козите не е необичайно да си поделят постелките заедно с хората. Те са подготвяни от специална треньорка за участието им в часовете по йога.

Треньорката на козите Евелине Криегер

„Моите козички са специално подготвени, защото ги тренирам от раждането им. Аз съм заедно с тях всеки ден от раждането им, и се опитвам да ги направя съпричастни на моето ежедневие”, казва треньорката Евелине Криегер. Тя е избрала една особена автохтонна порода млечни кози. (Bunte Deutsche Edelziege). Те се считат за социално  адаптивни и много контактни.

„Те се привързват много бързо и стават част от ежедневието ни чрез тяхното стадно поведение дават и нормални количества мляко”, споделя още тя. Един от участниците споделя, че благодарение на животните се чувства още по-добре на курса за йога. Най-впечатлени са малките деца, които могат да пипнат и усетят близостта на животните до себе си. Накрая идва логично и заключението, че ако козите са радостни, значи се радва и човека.

Мартин Иванов

По материали на Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар