По следите на Мартин Лутер и Вартбург

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Крепостта Вартбург-символ и мит за много германци

Град Айзенах е известен не само с това, че в него се откриват следите на Мартин Лутер (1483-1546 г.), но и с историческата си крепост Вартбург. По следите на миналото  ни повежда в поредното си пътешествие  „Дойче Веле”.

Всеки посетител на Айзенах иска да се изкачи до това място- крепостта Вартбург. За мнозина германци тя е не просто една крепост от 11-ти век, а забележителност, превърнала се в национален мит. И това благодарение на един човек-реформаторът Мартин Лутер. През 1521 година превел на немски език Новия завет, и предизвикал истинска религиозна революция, защото всеки германец получил  свободно възможност да се докосне до част от Библията.

на Мартин Лутер (1483-1546 г.)

„Лутер не е първият, превел  библията на немски език, но е първият направил един наистина хубав превод на текстовете  не през латински а през старогръцки език”, казва историкът Марко Хьохнер.  Специална изложба посветена на  петвековния юбилей от началото на Реформацията напомня за онези смутни времена. Повече от 300 експоната показват, как се е променяла представата за Реформацията в продължение на пет века, а Лутер е представян в различни образи- като национален герой и разединител на църквата. „Тази изложба показва пет века от германската история през погледа на Лутер и германците. Как е повлияла Реформацията на историята ни, и от друга страна как всяка историческа епоха си е създавала собствен образ на Мартин Лутер”, продължава историкът.

Крепостта е перманентно свързана с историята  на Германия, и редица великолепни колони свидетелстват за това. Част  от свидетелствата достигнали до нас са  стаята на Елизабете фон Тюринген, която е живяла в крепостта през 13-ти век, и  певческата зала, където са се провеждали конкурси през  средновековието. През 1817 година Вартбург е свидетел на още едно историческо събитие-събранието на група студенти, поискали обединението на разделената в онези времена германска нация.

Родната къща на композитора Й. С. Бах

Под крепостта се намира съвременния град Айзенах, където Лутер е живял като ученик, и следите му са навред., но  Айзенах е родно място и на още една  значима историческа фигура-композиторът Йохан Себастиан Бах  )1685-1750 г.) . Специална изложба  показва днес делото на двете значими фигури свързани с Айзенах -Лутер и Бах.

Във времената на ГДР мнозина свързват града  и с един автомобил, превърнал се в култ. Да, това е „Вартбург”, наречен на местната забележителност. Модел  353 е произвеждан тук повече от 20 години, и до днес има своите фенове, които карат легендарната машина.

Град Айзенах се свързва със 120 годишна автоиндустрия, а „Вартбург“ е един от символите и

Такъв е и Маркл Рьолер, чийто „Вартбург” 353 все още е в движение. „За мен тази кола означава  традиция, защото е част от историята на града ни, караме да се чувствам силно свързан с Айзенах където съм израснал”, признава Марко. Повече от 120 години Айзенах е център на автомобилната индустрия. Днес своя фабрика тук има „Опел”. Туристите могат да се потопят в историята на автомобилостроенето в специален музей. Неизменна част от нея разбира се има и „Вартбург”.

„Особеното е че тази кола, наречена на името на замъка Вартбург показва многообразната култура на Айзенах”, казва директорът на музея Матиас Гол.

И накрая обиколката из Айзенах не може да приключи  без да сте опитали местните тюрингски топки (Thüringer Klöße) , които се правят ръчно от 2/3 намачкани разварени картофи и 1/3 сурови картофи с едно парченце кротони. Варят се в гореща вода докато изплуват на повърхността. „Прякорът на това регионално ястие е „хютхес”, и произлиза от това, че всяко семейство е пазило в тайна своята рецепта”, пояснява готвачът Уве Байер. ( от глагола  hütten-пазя  оттам hütt es -пази го бел. ред.). Всяко семейство е овкусявало по собствен начин тези картофени топки . Сервират се с ролца от месо и червено зеле, в допълнение с червено вино разбира се носещо името на великия Реформатор.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар