Бира от хляб в помощ на кампанията срещу изхвърляне на храни

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Така с много усърдие в малка английска пивоварна се опитват да решат един глобален проблем

Знаете ли как може да си направите бира от…хляб. Ако не, ще ви го демонстрират англичаните, макар да не са част от елита на световната кулинария. Тази бира не е като типичната бира, защото основната съставка за нея е непотребен хляб, който вместо да отива на боклука служи за нейна основна суровина. Бутилка от хлебната бира върви по 3,50 евро, а събраните средства отиват естествено във фонд за борба срещу безразборното изхвърляне на храни.

С нашата бира целим да попречим на повсеместното изхвърляне на хляб по света. Когато решим този проблем, ще използваме като суровина банани или други непотребни храни”, казва Тристан Стюарт. Бирата се казва  „Тост” и се произвежда в северноанглийската пивоварна  Hubleton Ales. Работещите в нея ежедневно получават суровина за пивото, която раздробяват в продължение на часове на малки парченца. „Ръцете ни болят, но все пак сме пивовари”, казва Роберт Бел. Каузата обаче си струва, защото британците изхвърлят на боклука  близо 24 млн. филии хляб всеки ден. Вместо това пивоварите са решили към хляба да добавят малко малц, квас и вода, и да сварят бира. Вкусът на сместта едва ли е добър, но пък пивото определено си струва. Идеята за хлебната бира дали еколозите от организацията Feedback.

Бира от хляб с бъдеще

„Чудесно е да правим това и да се развиваме. В момента сме в началото, но теоретично подобно пиво може да се прави навсякъде по света, това наистина може да промени много неща”, смята Бен Харисън. Една идея с перспективи, ако се съди по първите оценки на потребителите. „Опитвам я за пръв път, много е свежа и наподобява вкуса на цитрусовите плодове”, казва едно момиче. Въпрос на вкусове, но все пак бирата от хляб може да е решение на един широко разпространен проблем на модерното консуматорско общество, а до тогава попаднете ли в Северна Англия, ударете по един Toast!

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар