Португалската кухня- истинско богатство на вкусни и ароматни морски дарове

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Морските дарове заемат значимо място в португалската кухня

Ако ви се похапва нещо ароматно, богато на свежи морски дарове, значи посоката е една-португалската  столица Лисабон, а натам ни повежда  „Дойче Веле” в едно кулинарно пътешествие.

Въпреки че Лисабон  не е морско пристанище, а се намира край бреговете на река Тежу, морето оказва особено значение най-вече върху местните кулинарни традиции, отпечатък върху които са оставили десетки разкази за морски пътешествия от векове насам. Риба, раци, миди или с две думи морски дарове са неизменна част от дневното меню на жителите на португалската столица. Така е и в ресторанта A Fabrica de Santiago.

Карлос Робайо, готвач в ресторанта A Fabrica de Santiago

„Имаме различни традиции в Португалия. Например в северните части на страната готвим много месни ястия , но тук на юг всичко се върти около рибата. Кухнята е коренно различна,” казва готвачът на ресторанта Карлос Робайо.

Огромен избор от морски дарове предлага най-стария лисабонски пазар Mercado de Ribeiri. Това е и мястото, което Карлос посещава най-често, и откъдето се снабдява с продукти за ястията които приготвя, и не рядко намира вдъхновение в нови съставки.

„Обичам да се докосвам до продуктите. Да държа рибата в ръце. и сам да видя цвета на плодовете. Разбира се по-лесно би било, ако се обадя на някой търговец, но това не е за мен,затова идвам всеки ден за да търся сам съставките за храната.”, признава Карлос.

Мидите са сред морските дарове, които  неизменно присъстват в менюто му. Карлос обаче ги приготвя по една специална рецепта, носеща името на португалския писател Раймундо Антонио де Буяо Пато (1812-1928 г.) известен със своите готварски рецепти.

Мидите преминават през измиване, и се поставят в осолена вода. След половин час всички миди трябва да се отворят. Останалите съставки в ястието на Карлос са кориандър, чесън, сол, лимон, зехтин и малко масло.

„Това е едно много просто ястие, свързано с една от най-старите традиционни рецепти у нас. Мисля че тук няма човек на който да не му харесва”, казва Карлос. Кориандърът се нарязва на ситно, а чесъна се настъргва. След това се нагорещява зехтина, и мидите се задушават заедно с чесъна за няколко минути, след което се прибавя малко бяло вино и масло. Накрая идва кориандъра, и съвсем накрая, преди да свалите ястието от котлона-изтискайте лимона. Така се приготвя едно от най-известните португалски ястия с миди, което често се сервира като предястие. За да го добавите към менюто с основни ястия, може да го направите заедно с маринован свински котлет.

Месото придава на ястието една съвсем различна структура. Изглежда интересно и някак си различно. Гостите ни намират този микс за остроумен”,казва готвачът. Котлетите се пържат в зехтин с малко чесън, като се прибавят картофи, и най-накрая мидите. Така се получава и основно ястие с миди.

„Ние португалците сме големи ценители и гастрономи, и обичаме да се храним. При нас храненето е смесица  между ястията, хубавото вино и чудесната компания. Това,е което ценим най-много”, казва Карлос.

Вкусът е на първо място, ето защо към мидите без значение дали ще ги похапвате като предястие или не върви бутилка сухо бяло вино и много време, за да се храните дълго и бавно, в приятна компания…..

Мартин Иванов

по материали на „Дойче веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар