Цените на някои млечни продукти отбелязаха рязък скок

Rate this post

Сирене Чедър” мина границата от 4 000 долара за тон

В началото на юни цените на повечето млечни продукти, търгувани на електронната платформа GDT  отбелязаха рязък скок. Най-голямо увеличение от 14% имаше в цената на сиренето „Чедър”, което за пръв път през последните 12 месеца надмина 4000 доларовата граница, продавайки се при 4 285 долара за тон, което е с 2 000 долара над цената му преди година.

Обезмасленото мляко повиши цената си със 7,9% до 2 156 долара за тон, с което надмина стойността си от преди година от 1 901 долара за тон. Сред търгуваните на платформата продукти, спад в цената отбеляза пълномасленото сухо мляко- с 2,9% до 3 143 долара за тон. За сравнение преди година то се е търгувало при 2 110 долара за тон.

Маслото също поскъпна с малко над 3% до 5 631 долара за тон при 2 910 долара за тон преди година. При малко над 22 хил. тона изтъргувани млечни продукти, ценовият индекс отбеляза незначително увеличение с 0,6% до 3 395 долара за тон.

Млякото поскъпна и в Германия

Борсовата цена на млякото за суровина в Германия също отбеляза рязко увеличение. По информация на специализирания портал agrarheute.com, в края на май цената на млякото е достигнала 37 цента за килограм, което е със 7 цента над нивото от началото на месеца. Това е и с 4,4 цента над последно публикуваната през март цена за мляко с естествена масленост  от 33,06 цента. За пръв път от декември 2016 година цените на борсата изпреварват изкупните цени. Между ноември 2016 година и април 2017 година борсовите цени на млякото в страната са паднали от 41 на 30 цента за килограм. Една от основните причини за резкия скок на цените на млякото на борсата е поскъпването на повечето млечни продукти като масло и сирене при търговците на едро. През май и експортните цени на млякото достигнаха нови рекордни стойности.

Ръст на експорта с 1,5%

Експертите на американския департамент по земеделие изненадващо промениха оценките си за новозеландското производство на мляко, като по последни данни  през 2017 година местните фермери ще произведат 21,9 млн. тона мляко, което е с 3% над миналогодишното ниво,и ще означава по-висок експортен потенциал. Сред причините за това са повишения брой на млечните крави в страната, доброто състояние на пасищата и благоприятната за фермерите пазарна ситуация. В резултат на прогнозите за ръст на проiywodstwoto на мляко в Нова Зеландия, от USDA очакват експорта на мляко в света  да надминe миналогодишния с 1,5%.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар