Една необичайна разходка по Дунава

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Автобусът-анфибия предлага една необичайна разхока по земя и във водата

Будапеща е един от най-красивите градове по течението на Голямата река, който предлага десетки възможности за разходка на туристите с някое от живописните корабчета, застанали на пристан по десетките кейове, опасали бреговете и. „Дойче Веле” обаче ни повежда на една малко по-необичайна разходка по Дунава с прочутия автобус-амфибия. Едно истинско удоволствие, до което за съжаление не успях да се докосна, но за което си струва да се разкаже.

Обиколката започвате в центъра на града със сухи крака, качвайки се в на пръв поглед нормален автобус. Около час и половина автобусът лъкатуши из улиците на унгарската столица, и в началото всичко изглежда като нормална туристическа обиколка. Водачката на групата обяснява какво е необичайното в тази обиколка.

„Това е единствената по рода си туристическа обиколка, тъй като пътуваме не само по земята, но и във водата”, казва Регина. Погледът към града от водата се отплаща стократно, защото откриващата се панорама е част от културното наследство на ЮНЕСКО. В началото автобусът преминава покрай най-важните забележителности на Стария град като например базиликата Св. Стефан, където заедно с унгарските крале е погребан и легендарният футболист Ференц Пушкаш. След това автобусът се отправя към реката, а пътниците все още не са наясно за приключението, което им предстои. Най-впечатляващият момент от пътуването настъпва когато автобусът се превръща на амфибия под звуците на магнетична музика и по 70-метрова рампа се спуска във водите на Дунава за една необичайна разходка. Следва всеобщо облекчение в автобуса, който се оказва, че може да плува. „На земята функционира като нормален автобус, а във водата като голям джет само че се движи по-бавно”, казва шофьорът Тамаш Нахоски. От водата за туристите се открива съвършено различен поглед например към острова на Маргарита, любимо място за разходки и отдих. Наречен е на името на принцеса Маргарита, дъщеря на унгарския крал Бела IV (1235-1270 г.), който я праща като благодарност към Бога след една спечелена война в доминиканския манастир на острова, където тя умира едва на 28 години.

Живописни корабчета предлагат незабравими изживявания по реката

В следващата част  от пътуването нашата амфибия преминава  край историческите части на Буда и Пеща.  От страната на Буда се намира кралския дворец, най-голямата сграда на Унгария, а от другата страна-260 метра дългата сграда на парламента, построена  през 1904 година по модела на Уестминстърския дворец. Друга неизменна част от миналото, когато австрийци и унгарци са били свързани  в Хабсбургската империя са кафенетата. През 19-ти век е могло да се намерят на всеки ъгъл, и са служели като важни места за срещи. Някои исторически кафенета като Шарбо в старата част на Пеща- отворило врати през 1858 г.  са запазени и до днес.

Умгарската столица е място на среща на най-различни култури

„В Будапеща сме съхранили  голяма традиция на кафенетата. По време на режима нещата малко се върнаха назад, но хората продължават и нес да посещават кафенетата с удоволствие”, казва Анна Нижкаш. Те остават едно от малкото места според нея, където можеш да срещнеш хора от най-различни култури, с които да се разговориш за живота.

Дълго време реката е разделяла Буда от Пеща, преди през 1849 година да се свържат чрез Кетенбрюке.

„Това е е бил първият постоянен мост над реката, която играе важна роля в развитието на града” казва Регина.

Време е амфибията отново да се превърне на автобус за да приключи една паметна разходка, разбира се отново на сухо, една разходка за която сигурно дълго ще разказвате  у дома…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар