Градът на седемте моста

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 2 Flares ×
Rate this post

Как Нюкясъл се превърна от индустриална в културна метрополия на Великобритания

Градът на седемте моста

Северната британска метрополия Нюкясъл е един от градовете, за които в пълна степен важи фразата: „Култура, вместо въглища”. Някога център на тежката индустрия, днес и не без помощта на държавата, Нюкясъл се е превърнал в истински притегателен център за културния живот на Острова, магнит и вдъхновение за десетки творци. Една истинска културна метрополия на Великобритания, запазила духа и идентичността на британската култура. След края на въгледобива градът изпаднал в дълбока криза, но днес излиза променен. Как изглежда Нюкясъл днес ни разказва „Дойче Веле”. Прозвището „градът на седемте моста” никак не е случайно, защото Нюкясъл лежи на бреговете на река Тай. Освен мостовете символ на града  и региона е и The Angel of the North със своята височина от 20 метра и  криле, наподобяващи по размерите си крилете на някой Jumbo Jet.

„Аз съм от Сиатъл, и дойдох тук защото исках да уча заедно с чудесните  местни поети. Освен това градът е малък, но предлага разнообразна култура”, казва поетесата Крис Джонсън.

„Идвам от Вейкфилд. Нюкясъл ми харесва, защото е един приятелски град с много история”, казва Петер Боеген.

The Angel of the North

„Аз съм от Белфаст и дойдох тук за да следвам”, признава и художничката Клер Морган. Именно двата университета са притегателен център за творците в Нюкясъл. От около 300 хил. жители 40 хил. са студенти. Към младежкия облик на града се добавя и все по-нарастващия брой на туристите. Историческата част на града е обновена и свидетелства за богатството на града от времената на развитата индустрия.

Дълго време Нюкясъл е бил център на корабостроенето и въгледобива, но крахът дошъл през 60-те години на миналия век, когато повечето фабрики хлопнали кепенците. Бавно обаче възкръснал от пепелта благодарение на десетките конкурси за музика, поезия и изкуство. Някогашните индустриални сгради се използват за изложби и ателиета.

С инсталациите си Клер Морган търси отговорите на различни провокативни въпроси

За художници като Клер Морган Нюкясъл е истинска сцена. „Всичко това са сбирки от глухарчета и мухи-хиляди мухи и листа от гинкобилоба”, разказва художничката и показва още една колекция от дълбоко замразени птици. Нейните въздушни инсталации впечатляват със хилядите си глухарчета, мухи и препрарирани животни. Клер търси отговор на философски въпроси като: Къде е пресечната точка между живота и смърта? или Има ли движение в бездействието? Художничката свързва философските мисли с един своеобразен въздушен балет. Предложения за любителите на изкуството в Нюкясъл се срещат на всеки ъгъл. Бивше зърнохранилище е превърнато в модерен музей на съвременното изкуство- Baltic Center, в който в момента тече изложба на канадския фотограф Родни Грахам. Тук може да се види и едно истинско творение на архитектурата –The Sage, концертна зала със скулптурална форма,дело на сър Норман Фостър.

В Нюлясъл днес се произвежда повече култура, отколкото въглища

„За един писател Нюкясъл е изключително вдъхновяващо място. Има толкова много изкуство, галерии и библиотеки”, казва Петер. Крис също го намира за добро място , защото всяка вечер човек може да отиде на концерт или изложба. „За мен градът е вторият център на страната след Лондон”, категорична е музикантката Катрин Тикел. За разлика от столицата обаче според нея Нюкясъл е успял да запази своята идентичност. Към нея  спада и музиката на Катрин. Освен че Нюкясъл е градът на Стинг и Брайън Фери, тук можеш да чуеш и типична британска музика на старинна малка гайда, посестрима на шотландската.

Нюкясъл е пример за това, как на дело един индустриален град с помощта на креативни идеи и собствени усилия, може да се превърне в един жизнен град, в една истинска културна Мека на Великобритания.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар