Grassart- впечатляващо пътешествие в света на тревите

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

Това е едно впечатляващо пътешествие в ландшафта на тревите. Известният фотограф Инго Арнот обикаля света вече в продължение на 25 години за да реализира най-мащабния си проект-Grassart. За него е от особена важност да акцентира върху това, колко е застрашена тревата.

С проекта си Инго Арнт иска да покаже колко е важно да опазваме тревите на планетата

„Някои подценяват тревите, но заедно с океаните и горите те са третата от екосистемите, които имаме на земята, и ако дърветата изчезнат, а моретата са замърсени, проблемът е голям, но ако тревите изчезнат, и ние не можем да ги обработваме в селското стопанство, това ще е много жалко, защото е изключително важен елемент, и много животни включително и домашни се хранят с нея”, смята Инго .

Неговите снимки от проекта Grass Art са изложени в природонаучния музей на грат Ройтлинген.  той ни  показва снимки от прериите на Северна Америка, които се числят сред най-големите тревисти ландшафти в света, въпреки че от естествената им част т.нар. Grain Place са запазени едва  4%. „Една от снимките ми изобразява пасбищата на бизони, притежание на богат американец,който иска да запази състоянието на прерията в нейния див и първоначален вид”, казва фотографът.

Според него една от най-важните идеи на проекта му е, заснемайки най-големите тревни полета на Земята, да обърне внимание и да допринесе поне малко за запазването им. Изненадващо се оказва че горите с бамбук всъщност са  ливади. „Опитах се да заснема бамбуковите растения от много близо, от няколко сантиметра. След това се опитах да снимам най горната част от растенията, разделяйки ги на различни възрастови групи”, продължава той. Естествената трева представлява истинско произведение на изкуството, сътворено от природата. Инго заснема в движение отделните детайли, и демонстрира как се заснема истински алигатор в Еверглейтс в близост до Флорида.

„Когато си сам зад камерата, няма как да не осъзнаваш колко е опасно, но бях убеден, че имам скрито оръжие във водата под формата на дълга щанга. След две седмици чакане, алигаторът дойде до мен, и аз успях да го заснема”, разказва фотографът. Също толкова впечатляващи са степите на Монголия с техните чудесни тревни площи.

Фотограф показва непознатия свят на тревите

„Снимах пет седмици в степите на тази страна. Там човек може с дни да пътува сред трева, без да срещне някой, далеч от всякаква цивилизация”, спомня си той.

Това е Grassart, ландшафтът и природата под формата на едно общо произведение на изкуството. Едно пътешествие около света, показано във фантастични картини…

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар