Халфбайк- българския принос в еволюцията на велосипеда

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Майке тества българския халфбайк из софийските улици

Еволюцията на велосипеда  тикана от креативното мислене на хората не признава граници, а карайки това странно подобие на велосипед и скейтборд освен да прилагате повечко сила, ще имате усещането както се казва, че и ний сме дали нещо на света, защото  то е творение на двама български дизайнери. За тях ни разказва „Дойче Веле”, а в ролята на тест драйв из софийските улици се впуска Майке Крюгер.

„Обиколката с това колело из града никак не е нещо обичайно, защото то има не едно, а две задни колела, и карайки го предизвиквам погледите на околните”, споделя Майке. „Халфбайк-ът е смесица от колело и скейтборт, но това не помага много, защото карайки го изпитваш едно коренно различно усещане”, продължава тя.

Преди да се отправи на тест драйв тя се среща с откривателите на халфбайка в малката им манифактура. От тук се открива прозорецът им към света. Повечето поръчки за велосипедите идват от САЩ, а цената е 500 евро за велосипед. Двамата съоткриватели са архитекти, но с интереси към изследователската работа и с голямо въображение.

Дизайнерът Мартин Ангелов опитва много варианти, преди да създаде истински опростено и функционално колело

„Опитвам се да опростявам нещата максимално. Ето иsках да създам велосипед, който да е максимално изчистен. Първо  иsках да махна всичко и да създам велосипед с едно колело, след което такъв който да се кара изправен, но това не е за всеки”, споделя Мартин Ангелов.

Преди да създаде халфбайк следват опити с половината от велосипеда снабден с малко задnо колело или дори две от скеjтборд, но липсвал балансът.  Пробивът дошъл с използването на специална конструкция от дърво и алуминий. Това позволило задните колелета да са по-дебели и по-големи. С първата си кампания в платформата Kickstarter през 2014 година  двамата разработчици събрали почти 70 хил. евро за първите 100 модела. Година по-късно следва още по-успешна кампания за събиране на средства, донесла им 870 хил. евро за следващите 2 000 велосипеда, а търговията бързо се разраснала.

йке взема и първият урок по теория за начина на спиране, който става посредством задните колелета. Следва практиката из софийските улици. Професионалистите я съветват да се опитва да пази баланс при каране. „Първото ми усещане бе обаче, че никога няма да го направя”, казва Майке. След десет минути упражнения вече е полупрофесионалист. Най-тежкия тест обаче остава за професионалистите, които карат през различни препятствия и неравности или са овладели спирането до съвършенство. Офроуд изпълнения с халфбайк според Майк не са добра идея.

„Заради липсата на достатъчно велоалеи в София, предпочитам да се упражнявам в парка”, продължава тя. И карането на прави отсечки вече не е проблем, но за вземането на по-остри завои е необходимо още известно време да се упражнява. За да провери реакцията на околните, Майке прави тест на пешеходната зона по Витошка. Убеждава се, че карането на халфбайк не е никак лесно за когото и да е било. „За професионалистите може би е добре, но за да го караш е необходимо да използваш всички мускули”, споделя тя. И докато се придвижва бавно на своя халфбайк, момчетата от София вече обмислят нови идеи, с които да преоткриват света на колелетата.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар