По следите на Наполеон

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Наполеон Бонапарт живее около година на остров Елба, но името му остава тясно свързано с острова и днес

Всяка година милиони туристи посещават остров Елба, намиращ се северно от Рим, и много близо до Пиза, в търсене на следите на един негов велик обитател. Натам се отправяме и с „Дойче Веле”. Изгледът от острова открива великолепни гледки към местните плажове, и кристално чистите води на Средиземно море. И ако се поразходите из уличките на централния град Порто Ферарио, няма как да не усетите духа на Наполеон Бонапарт, живял по тези места около година между 1814 и 1915-та  по време на своето заточение. Негово жилище е била вила де Молини.

Днес за да пресъздадат  стила на Наполеоновата епоха, група местни жители се обличат по модата на 19-ти век. Те с а горди, че някога Наполеон е бил изпратен в изгнание точно на остров Еллба. Като княз на малкото островче, под негово управление са се намирали около 10 000 жители и едва около 1 000 войници. „В малкото време, в което е пребивавал тук, Наполеон е спомогнал за създаване на администрация и обединяването на острова. Благодарение на него Порто Ферарио се превръща в истински умалено копие на френската столица”, ,казва неговия фен Леонело Балестрини. През 1815 година Наполеон се връща във Франция за своите забележителни Сто дни, предавайки управлението на острова.

С красивата си природа и изумителни плажове остров Елба привлича десетки туристи

Днес Елба се посещава предимно от почиващи. Заедно с големите си плажове, островът разполага и с множество малки и скрити заливчета, достъпни само откъм морето. Ако решите да почивате тук, ще може да откриете около 200  плажа на острова, като нито един от тях не прилича на друг, и който има късмет, може да поплува дори самотно на някой от тях.

„Който пристигне тук за една дълга разходка, има усещането че наистина ще завладее нещо, както например когато изкатери някой връх, дори разходката с кораб покрай острова  е нещо хубаво“ , казва Енрико Дамбелунче. Който иска да преживее едно необикновено приключение, може да се изкачи с уникалния лифт в североизточната част на острова,  с който за броени минути ще се качите до Монтекапане, който със своите 1019 метра е най-високият връх на острова От тук може да се види целия остров от високо. „От тук може да се види италианския бряг, където се намира Пиембино, откъдето до острова пътуват фериботи до Порто Ферарио. В другата посока се намира остров Капрая, а зад него при хубаво време се вижда Корсика“, обяснява Енрико Лазари. В едно от градчетата на Елба- В малкото пристанище Марчана  се произвежда специален парфюм с цвета на морската вода, който се продава в много от местните магазини като сувенир.  Така у всички туристи се създава илюзията, че отнасят със себе си част от морето, не само заради цвета му. „За ароматите на нашите парфюми използваме основно морски растения, като розмарин и лавандула, които се срещат на острова”, потвърждава и Марио Мурци, шеф на компанията производител Aqua del Elba.  На местната кухня пък може да се насладите в  градчето Капуливери. Лучано Казини държи тук своя ресторант вече повече от четири десетилетия, а в менюто му присъстват основно риба и морски дарове. „Всичко което предлагаме е традиционно, менюто на моя ресторант е съвсем земно. Приготвям риба например на грил, така както хората я искат”, казва Лучано. След края на летните горещини през деня, хладните вечери са нещо предпочитано на остров Елба, а когато слънцето отново изгрее на следващия ден, така ще е до  края на лятото…

Мартин Иванов,

по информации на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар