Една прохладна разходка до Атлантическото крайбрежие на Португалия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Крайбрежието на Алентежу може да е една алтернатива в горещото време

Отдавна ли не сте хващали раничката, и поемали на път. Каква по-голяма дестинация в началото на лятото има от Атлантическото крайбрежие на Португалия. Натам в една прохладна разходка ни повежда „Дойче Веле”. Алентежу е известен като един от най-красивите региони на страната. Пътуването ви може да започне от Компорта и да достигне до Евора. Компорта е едно дивно местенце с безкрайни златисти пясъци, и мирис на океан, което едва ли има някой почитател на пътешествията, който да не включва в списъка си от задължителни за посещение.

Атлантическото крайбрежие е любимо място на местните още в училище, но тук идват и много туристи с интерес например към делфините. 27 представители на този род животни обитават устието на  река, вливаща се наблизо в океана. Те могат да се видят при късмет, а за целта се организира специален тур с корабче.

„Делфините са нещо много специално за нас край бреговете на Алентежу”, казва Мара Жоайо Фонсека, организатор на обиколките. Това по думите и е единственото място в страната, където те могат да се наблюдават в устието на една река. Единствено по рода си е и историческото пристанище на Компорта, на чиито дървени понтони са спирали кораби в продължение на два века.

Алентежу се простира на голяма територия достигайки до централните части на страната. Земеделието тук е добре развито, и може да видите десетки лозя и плантации за отглеждане на ориз и корк, важни източници за доходите на местните. На два часа път се намира град Евора с население от около 57 000 жители, в който туризмът търпи непрекъснато развитие. Старата част със специфичната си архитектура и паметници от епохата на Римската империя е част от световното културно наследство.

„Намираме се на върха на планината, където преди около 2 хилядолетия римляните са строили своитехрамове. От тук се открива гледка към един град с 2000 години история”, казва екскурзоводът Либанио Реис.В Евора според думите му се срещат сгради от всички епохи до днешно време, и подобни градове не са за изпускане. Една от забележителностите е т.нар параклис-костница, в миналото място за молитви, докато преди 4 века не се взема решение в параклиса да бъдат погребани останките на близо 5 000 жители на града. За все още живите Евора предлага и не малко кулинарни изненади. Множеството ресторанти в тук  се държат от местните жители, и се намират в сърцето на града.

„Най-важното ястие тук се казва мигеш“, споделя готвачът Педро Карвальо. То представлява пилешко месо, завито в ролца от  хляб. Мигеш се състои от кръгчета хляб  изпържени овкусени с чесън и зехтин. След това за формиране на ролцата идва месото. Днес то е свинско. Ястието е неотменима част от менюто на жителите на Алентежу, което може да се допълни с прекрасно вино, защото в региона има около 70 винопроизводители. За региона са типични преди всичко червените вина, а той е идеален за отглеждане на лозя с близо 3 000 часа слънце годишно. „Имаме 12 различни сорта”, казва Пауло Пехас. Освен Кабарне Совиньон се отглежда арагонско грозде, Тренкадера, Сира и Торига Насионал. Ако се наситите на лозята и културата в Евора, може отново да се върнете на златистите брегове на Компорта, а Алентежу да си остане предпочитано място за посещение  за вас през цялата година.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимка: „Дойче Веле

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар