Startup: Шампанско от бира

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Трима предприечиви студенти от Фрайзинг показват как една идея може да се превърне в бизнес

В началото на лятото на мода излизат напитки носещи едновременно прохлада и наслада като бирата и шампанското. Трима студенти от германския град Фрайзин обаче са измислили рецепта на пиво, запълващо празнината между тях- една истинска шампанизирана бира. Бутилките се разклащат всеки ден, следвайки правилата за създаването на едно истинско шампанско. За да се превърне  Cerevisium 1516 в едно истинско шампанско е необходимо време и много усет. „Всеки параметър трябва да отговаря на правилата. Питието не трябва да има много мътилка, да не се остава да залепва за стените на бутилката. Трябва да се внимава за съдържанието на полифеноли”, казва Щефан Хьор. Според него създаването на подобно питие не е никак лека задача.

Cerevisium 1516 е създаден след дългоггодишни експерименти за да запълни една празнина- между бирата и шампанското

Заедно със своите колеги той  е превърнал едно мазе във Фрайзинг на изба, където се съхраняват вече хиляди бутилки с шампанизирана бира. Наблизо се намира и изследователската пивоварна на Мюнхенскиятехнически университет, където учат тримата приятели. Измислянето на рецептата за шампанизираната бира им е отнело четири години време на експерименти. Както при истинското шампанско бутилките се замразяват и затварят с корк. Съдържанието на алкохол в шампанизираната бира е 10,3%. Вкусът му се определя като леко плодов.

„С всеки следващ месец бирата се шампанизира все повече, придобивайки ароматите на едно типично вино с плодов вкус.Чудесно е че можем да правим подобни сравнение между ранната и късната бира, която вече е шампанизирана”, казва Даниел Мартин.

Техният продукт вече е в продажба в специализираните магазини на Мюнхен, а цената от 55 евро за бутилка е доста по-висока от тази на истински качественото шампанско. „Това което споделят клиентите идвайки при нас, е че искат да си вземат бутилка шампанско която да споделят с приятели”, казва Никол Нойман, занимаваща се с търговия на шампанско. Да създадеш питие със свой специфичен вкус се изисква и време, и пари. Предприемчивите студенти разполагат и с двете, за да решат дали да превърнат производствот

о на своята шампанизирана бира Cerevisium 1516 от научно занимание в печеливш бизнес.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар