Миниатюрния свят на Берлин

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Така изглежда миниатюрния свят на Берлин

Да видите Берлин в целия му Блясък в седем епохи, да преживеете войната,разделението и обединението, да срещнете известни личности като Джон Кенеди или Дейвид Бауи. Това може да ви се случи само в един миниатюрен 3D свят, който ще ви разкаже за миналото на германската столица в умалени размери.

Този свят е запечатал исторически моменти като речта на американския президент или скокът на Конрад Шуман през загражденията на Стената. Личности като Нина, Гюнтер Грас и Дейвид Бауи също са част от макета на миниатюрния свят на Берлин. Litle Big City Berlin разказва историята на града, превеждайки ви през седем епохи- от основаването му през средновековието- през индустриализацията до съвременната епоха и изграждането му като истинска метрополия.

Карл Хайнц Рихтер е част от историята на Берлин

В него обаче може да се запознаете и с истории не само на известни лица, но и на непознати, като тази на Карл Хайнц Рихтер, който искал да избяга от ГДР, когато бил едва на 17 години.  „Моята фигурка тук ми напомня, как изглеждах някога, когато при опит за бягство на Запад контузих краката си”, припомня си днес Карл.

През 1964 година заедно със свой приятел се покатерват на коловоза на гарата на Фридрихщрасе, някога абсолютно забранена зона за достъп, за да се качат на експреса Москва-Париж, минаващ през източната част на разделения Берлин. ”Когато дойде влакът и се опитах да се кача, се оплетох в един кабел и паднах от около 200 метра точно тук през оградата. Седмица по-късно от ЩАЗИ почукаха на вратата ми, и така попаднах в затвора”, припомня си още той.

Кели Скотърн работи с много любов за създаването на миниатюрния свят на Берлин

Истории като тази човек може да открие много в миниатюрния свят на Берлин. Жителите му са около 5000 души, разположени на площ от 1 500 кв.м . За проекта работи и дизайнерката Кели Скотърн , създала облеклото на фигурките в мащаб 1 към 24. „Фигурките са създадени първо на компютър, след което гледайки стари снимки  предлагах как да изглежда облеклото им, и те бяха отпечатвани на 3D принтер. Така всяка една фигурка е придобила своя облик”, разказва дизайнерката. Така бавно се създали прическите, реквизита, бижутата и обувките. Фигурките са изрисувани на ръка. За реализирането на проекта Litle Big City Berlin екип от художници и дизайнери работят в продължение на година и половина. През това време Кели вече си имала свои любими фигурки. „Харесвам много фигурките на танцьорите от балната зала от 18-ти век, но и това какво са носили хората в края на 80-те години на миналия век също, защото показва различните модни вкусове на Изтока и Запада”, казва дизайнерката.

След половин година в затвора Карл Хайн Рихтер е освободен. и му е било позволено през 1975 година да напусне ГДР. Днес 71-годишният Карл отново живее в Източен Берлин, и е част от историята на града. „Мога да се чувствам само горд от това, защото никога не съм предполагал, че ще съм част от историята”, признава Карл. Неговата история е част от миниатюрния свят на Берлин, събрал чрез малки фигурки, големи колажи от истории.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар