Музика на острова на бежанците

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

С помощта на класическата музика германската пианистка Данае Дьоркен създава мостове между различните култури

Чрез музиката Данае Дьоркен гради мостове между различните култури

Пианистката  от гръцки произход Данае Дьоркен е един от най-обещаващите млади таланти, а лиричните и изпълнения и носят множество престижни награди. Започнала да свири на 5 години днес Данае се опитва да предаде музиката на хора от различни нации, създавайки мостове по между им не къде да е, а в своя роден дом-остров Лесбос, добил слава като пристан за бежанците от Сирия,Афганистан и Ирак. Съгражда мостовете с помощта на специален конкурс, който организира заедно със своята сестра Кивели-също пианистка. За тях ни разказва „Дойче Веле”.

Данае и Кивели свирят заедно откакто се помнят

Двете се връщат назад към спомените в родната си къща. „Това е мястото на нашите ваканции през лятото, което свързваме с много прекрасни моменти”, казват двете и си припомнят как като малки са опитвали вкуса на различни зеленчуци. И тъй като щом едната научела нещо, го предавала на другата, така се случило и с пианото. Родителите им които не са музиканти се зарадвали, когато чули желанието на 4-годишната Данае да свири на пиано. „След като минаха първите шест месеца и всичко се успокои, наехме едно малко старо пиано , и от тогава насетне свирим все двете”, спомня си Данае.

След два успешни самостоятелни албума  записва диск съвместно с Royal Northern Simfonia с произведения на Менделсон и Моцарт.  „Това са два концерта за пиано, които познавам още от детството си, и още тогава си представях, как някога ще ги изпълнявам”, признава изпълнителката. И днес ги свири с енергия и чувственост. Страстта и упоритостта и превръщат мечтата и в реалност.

С помощта на частни спонсори и музиканти от цял свят Данае пренася класическата музика в Моливус на остров Лесбос, създавайки  през 2015 година един многообещаващ фестивал  в страна, обхваната от финансова криза. По ирония на съдбата през тази година започнала и кризата с бежанците, а родното и място се превърнало в една от горещите точки по пътя на стотици хиляди хора.

„Ситуацията с бежанците беше толкова спешна, че музиката се превърна в естествено средство за подпомагане на хората. Те разбира се също дойдоха на концертите ни. Казахме им че ще свирим и просто им раздадохме билети”, разказва Данае.

И днес на острова в бежанския лагер Мория е пълно с десетки хора, докато в Моливус се надяват туристите да се върнат на Лесбос. Мотото на фестивала през тази година е „Катарзис”.  Данае и нейната сестра продължават да градят мостове между различните култури и в неговото трето издание.

„Тези  своеобразни камъни са част от културните мостове. видяхме и станахме свидетели на толкова истории на бежанците, а Лесбос се превърна в място, където се срещат толкова различни култури”, казва талантливата пианистка. Освен концертите на световно известни изпълнители, програмата на фестивала включва и работилници с деца- местни и на бежанците, с които се опитват да предадат силата на музиката на малчуганите.

„Мисля че музиката е нещо, което свързва хората и разрушава бариерите по между им. Тя е основното средство което може да събере гръцките деца с тези на чужденците, защото човек не трябва да знае един и същи език или да има еднакъв произход, а музиката е еднаква за всички щом я чуеш”, смята Данае.

И създава музика без граници, пълна с надежди за един остров, събрал културите и съдбите на десетки различни хора.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар