Женският футбол разпалва нови страсти сред колекционерите

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Нежният пол разпалва колекционерски страсти

За пръв път през тази година европейското първенство по футбол за жени ще включва 16 вместо 12 отбора. Германия е истински хегемон по терените на Стария континент, като дамският Бундестим е спечелил  последните осем  издания на надпреварата.  Тук думата е обаче не за спорта в неговия женски облик, а за един феномен, съпътстващ до момента обикновено обичайния  му вариант- за мъже- колекционерските страсти.  В началото консервативният свят не приема нежния пол като достоен съперник на тревата, но подобна представа днес е вече история. Сега и мъжете се прехласфат по своите колежки, като не малко от тях се включват в надпреварата за колекциониране на снимки на футболистки. А през 2017 година 368 представителки на нежния пол ще се включат в първенството в Холандия. Женският футбол претърпява истински бум, и през 2019 година по прогнози на ФИФА се очаква 45 млн. дами да ритат топка по стадионите в целия свят.

и носи много печалби…

Мнозина фенове намират женския футбол за симпатичен, защото все пак става дума за спорт, и противно на очакванията жените не плачат, щом паднат на земята. „Това е крачка напред, да направиш женския футбол популярен в още повече страни”, смята един фен. И за това няма по-голямо средство от рекламата. Това отлично знаят от Panini, производители на албуми със стикери, които за пръв път подготвят специален албум за Европейското първенство по футбол за жени. В него всички колекционери ще могат да съберат снимките на над 340 звезди от отборите финалисти. Подобни серии донесли успех е имало вече за предишните две световни първенства по футбол за жени.

„През миналите няколко години женският футбол претърпя истински бум, и мисля че ще продължи да се развива напред, тъй като телевизиите проявяват все по-голям интерес към мачовете, а стадионите са пълни. А събирането на картички е част от  събитието”, смята Кристине Фрьолер от германското  представителство на Panini.

Първите подобни албуми се появяват през 1961 година, когато женският футбол е бил мираж. От проста идея албумите на Panini се превръщат в пример за бърз успех в сферата на маркетинга, и от 70-те години насетне всяко световно първенство си има своя албум със снимки, и почитатели сред колекционерите. А печалбите от продажбата на стикери се измерват в милиарди.  Първото издание на албум посветен на първенство по женски футбол излиза за Mondial 2011 . Следва зарибяването-изрязваш,разменяш и залепваш. Страстта за колекциониране на снимки на известни футболисти и футболистки не може да замре дори във времената на дигиталния свят в който живеем. Суперзвезди или изгряващи на футболния небосклон всъщност няма значение, защото в албума със снимки те изглеждат еднакво…

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар