Едно необичайно кулинарно преживяване с Wild & Root

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Линда Лециус предлага неповторимо кулинарно изживяване с вегетарианска храна

Берлинската агенция Wild & Root предлага на желаещите  не само да похапнат заедно, но и да приготвят съвместно всички ястия, и така да преживеят едно необичайно кулинарно пътешествие . Как ви се струва да похапвате например със ръце вързани за тези на съседа ви, или с вързани очи?  Линда Лециус е решила да изненада по този начин гостите си по време на една специална вечеря в градините на францисканския манастир Кюриц, намиращ се на северозапад от Берлин. За мнозина от посетителите  вечерята е доста по-различна отколкото в някой ресторант, защото Линда  е превърнала храната в едно истинско преживяване.

„Гостите имат възможност да приготвят всичко сами, да сядат заедно на масата и да се хранят съвместно, и всичко се върти около това на масата да се създаде едно общество”, казва Линда.  Всяко събитие подготвяно и аранжирано от нейната агенция Wild & Root изглежда по различен начин, но хранителните продукти винаги са типични за съответния регион.  В случая избира само „щастливи” зеленчуци от региона на Бранденбург, а кухнята предложена край манастирските градини е основно вегетарианска и всичко се върти около ядливи цветя, които не само изглеждат добре, но и са вкусни.

Салата с боб,горски плодове,аспержа и мента, поръсена с цветове на севия

„Просто съобразяваме продуктите със сезона. Сега  например  за да овкусим  доматите и моцарелата  добавяме босилек, който е полезен при главоболие. Искаме да поставим акцент върху това, което расте пред вратата ни, имаме потенциал да го отглеждаме, и да го предлагаме на хората, като вдъхновяваме тяхната кулинарна креативност”, разказва Линда.

Тези растения и то био се отглеждат например в градината на Кристоф Лензен. Двамата се запознали на пазара в берлинския квартал Кройцберг, където Кристоф продава своите култивирани цветя. Неговото стопанство за цветя е сертифицирано за биологично производство, ето защо голяма част от цветята които отглежда са ядливи.

Цветната градина на Кристоф

„Не използваме никакви химикали или пестициди например при борба с листни  въшки или червеи”, казва флористът. Обикновено той не вкусва цветята си,а ги прави на букети или пък създава бижута от цветя. Растенията като синя метличина според  Линда спомагат при храносмилането, а невена  за кожата. Цветовете на савията също се оказват ядливи и на вкус наподобяват на обичайните  растения. „Те обаче придават един по-интензивен вкус на храната, докато невена или синята метличина се използват по-скоро като украса”, пояснява Линда. По време на събитието в градините на манастира Кюриц, невенът например се добавя като украса на картофеното пюре, диви хризантеми пък се смесват с карпачо от Шампиньон. В менюто са включени още хлебчета с цветя, а върху салата с боб, горски плодове, аспержи и мента Линда поръсва с цветове на севия.

Гостите са впечатлени от подобно разнообразие на ястията. Някои споделят, че са очаровани  от задружността която цари на масата, или че им доставя удоволствие да се запознаят с нови хора. „На мен ми доставя удоволствие, че мога да се запозная с нови хора, а освен това храната е уникална”, казва един от гостите на Линда. Вегетарианската вечеря на Линда е впечатляваща и тя се радва, че вижда колко щастливи са хората на масата от кулинарното изживяване което им е предложила.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар