Зелен рай

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×
Версай-резиденцията на краля Слънце

Луи Бенеш е сред водещите ландшафтни архитекти в света, и от десетилетия се грижи за градините и парковете на някои от най-богатите хора. През 2013 година спечелва конкурс за обновяване парка на Версай, който е бил повреден в резултат на буря. Дворецът Версай, резиденцията на краля Слънце- Луи XIV. Като истински меценат  френският крал не е пестял средства и за вълшебните градини на двореца, а едно  от  любимите му места е било  Bosquet du Théâtre D’Eau

Bosquet du Théâtre D’Eau

„При оформянето на ландшафта тук винаги мисля за Луи XIV, който е гледал на себе си освен като крал, и като бог, ето защо е в основата на всичките ми планове”, споделя архитектът. Фигурите във водата  трябва   да напомнят на танца на краля. Създадени са от архитекта Жан Мишел Отониел  съвместно с Луи Бенеш. През 17-тия век градините и парковете на Версай са изглеждали  по-различно, днес изглеждат по-диви и отворени.

„Горичките на двореца Версай са оформени като своеобразни пояси. Влизайки в тях, човек е трябвало да открива нещо ново, и щом достигне до тях да получи общ изглед върху всичко. Днес в нашите домашни градини е същото”, разкрива Бенеш.

Луи Бенеш е работил и в градините на Елисейския дворец

Следите от неговата работа като ландшафтен архитект са видими на още едно място. Преди 22 години работи и в градините на Елисейския дворец. „Изнамерих устойчиви на зимните температури растения, за да покрия стълбите на терасите. Една смесица от всичко. Тогава съпругата на президента Ширак,  Бернадет искаше да има рози, но  аз реших да засадя и много други растения, които не цъфтят”, спомня си специалистът. А днес на градините засадени преди две десетилетия от Бенеш ще могат да се радват новият френски президент Еманюел  Макрон и неговата съпруга.  Бенеш често обменя мнения с шефа на градините край президентския дворец Пиер Боно.

Луи Бенеш със своя приятел и колега Пиер Боно (вляво)

„Често се случва президентът или съпругата му  да ми казват какво им харесва и какво не. Освен това трябва да следя градинските съоражения да са безопасни за децата или да съобразявам работата си с кучетата, тъй като повечето френски президенти са любители на лабрадорите например”, разкрива Пиер Боно.

Новият президент по думите му не прави изключение, въпреки че неговият питомник все още не се е настанил край градините на Елисейския дворец.

Така изглеждат градините на Луи Бенеш в Мароко

Работата на Луи Бенеш не е свързана само с разхубавяването на Париж, а с планове за създаване на градини по цял свят, както например в Мароко или Гърция. Проектите в различни точки по света му дават възможност да реализира най-различни идеи.

„Създал съм и доста модерни неща, като в Нова Зеландия, където наложих моите виждания за ландшафтна архитектура и развих една коренно различна концепция за домашна градина”, казва Бенеш. За целта 84% от растенията които е използвал за да създаде тази градина са били местни, тъй като там ветровете донасят много соли от океана.

Пробивът му като ландшафтен архитект  идва през 1990 година, когато е част от екипа, подновил изцяло градините на друг исторически дворец- Тюйлери. Тогава в него са били посадени 3 000 нови дървета, като основната идея е била да се създаде един нов зелен рай във френската столица. В южната част на Париж през 1994 година Бенеш създал още един зелен оазис- площадът Никола Фурестие. „Винаги щом времето е хубаво, обичам да идвам тук или на пикник или на разходка”, споделя един французин. За друг да живееш в Париж без заобикалящата го природа е немислимо. А  Луи Бенеш се чувства просто  като у дома си сред градините, които е сътворил,  независимо дали във Франция или по света.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар